#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak funguje emicizumab u obézních dospělých s hemofilií A?

1. 12. 2021

Jaká je roční míra krvácení a minimální koncentrace emicizumabu u dospělých obézních hemofiliků A v porovnání s neobézními? Odpovědi hledali autoři sdružené post hoc analýzy studií HAVEN 1, 3 a 4, jejíž výsledky byly prezentovány v posterové sekci virtuálního kongresu Mezinárodní společnosti pro trombózu a hemostázu ISTH 2021. Na základě modelování se totiž ukazuje, že tělesná hmotnost je důležitým prediktorem farmakokinetiky emicizumabu.

Analyzovaná data

Před zahájením programu HAVEN byl získán informovaný souhlas pacientů a schválení ze strany etické komise. Mezi kritéria pro zařazení do analýzy patřily věk ≥ 18 let, přítomnost i nepřítomnost inhibitoru koagulačního faktoru VIII (FVIII), užívání emicizumabu po dobu ≥ 24 týdnů a znalost výchozí hodnoty BMI. Analyzovány byly roční míra krvácení (ABR) v průběhu studie a ve 24týdenních intervalech do případné titrace vyšších dávek a střední minimální plazmatické koncentrace emicizumabu. 

Výsledná zjištění

Analyzována byla data 260 dospělých pacientů s hemofilií A. Z nich 44 (17 %) osob mělo BMI ≥ 30 kg/m2 a 216 (83 %) BMI < 30 kg/m2. Expozice emicizumabu ve skupině s BMI ≥ 30 kg/m2 činila 94,29 pacientoroku a ve skupině s BMI < 30 kg/m2 to bylo 522,97 pacientoroku.

Upravená hodnota ABR po dobu trvání studie byla při porovnání obou skupin obdobná (1,48 u pacientů s BMI ≥ 30 kg/m2 vs. 1,40 u osob s BMI < 30 kg/m2). V průběhu času zůstala ABR v obou skupinách konzistentní.

Účinné minimální koncentrace léku v obou skupinách udrženy bez ohledu na dávkovací režim (dosažení > 30 µg/ml). V 5. týdnu po nasycovací fázi činila střední hodnota minimální koncentrace emicizumabu při jeho užívání 1× týdně 51,47 µg/ml v rameni s BMI ≥ 30 kg/m2 (n = 27) vs. 53,21 µg/ml v rameni s BMI < 30 kg/m2 (n = 137).

Závěr

Minimální účinné koncentrace emicizumabu byly ve studiích HAVEN 1, 3 a 4 udrženy u pacientů s hemofilií A bez ohledu na to, zda se jednalo o osoby s obezitou či s BMI nevypovídajícím o obezitě. Roční míra léčených krvácení se v obou skupinách podobala. Tato data naznačují, že tělesná hmotnost nemá signifikantní vliv na účinnost tohoto léčiva, a to bez ohledu na jeho dávkování. Terapie zůstává efektivní a dobře tolerovaná a dávkovací režim je flexibilní i u pacientů s obezitou.

(esr)

Zdroj: Recht M., Mahlangu J., Minhas M. et al. Emicizumab in obese adults with hemophilia A – pooled data from three phase III studies (HAVEN 1, 3 and 4). ISTH Congress 2021Res Pract Thromb Haemost 2021; 5 (Suppl. 1): PB0495. Dostupné na: https://abstracts.isth.org/abstract/emicizumab-in-obese-adults-with-hemophilia-a-pooled-data-from-three-phase-iii-studies-haven-1-3-and-4



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#