#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba a prognóza v případě alergie na bílkovinu kravského mléka u dětí

24. 10. 2019

Včasná diagnostika a léčba alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) u dětí zlepšuje prognózu z hlediska tolerance kravského mléka. Náhrady mléka (speciální výživy) mají indikační omezení úhrady ze zdravotního pojištění a jsou vázány na specializaci předepisujícího lékaře a vykazovací limit.

Symptomy ABKM

Alergie na bílkovinu kravského mléka se nejčastěji vyskytuje u dětí do 3 let věku, první symptomy se často objevují do 3 měsíců života. Děti trpí zpravidla kožními projevy (orální alergický syndrom, exantém, urtika, angioedém, atopický ekzém) a vleklými GIT obtížemi (zvracení, průjem, malabsorpce, enteroragie, obstipace). Dítě s podezřením na ABKM je vhodné poslat ke konziliu − dle charakteru projevů buď ke gastroenterologovi, nebo k alergologovi.

Diferenciální diagnostika

V rámci diferenciální diagnostiky je třeba vzít v úvahu:

  • intoleranci laktózy (primární se projevuje již po porodu, častější sekundární obvykle po gastrointestinálních infektech, v souvislosti s intolerancí lepku);
  • gastroezofageální reflux, imunodefekty nebo důsledky metabolických vad.

V některých případech diferenciální diagnostika vyžaduje i provedení enterobiopsie.

Diagnostika 

Pouze část alergických reakcí na kravské mléko je mediována IgE protilátkami, významně se uplatňují i non-IgE reakce (další typy alergických reakcí). Relevantní diagnostickou metodou je eliminační dieta (odstranění bílkoviny kravského mléka [BKM] na dobu 2−4 týdny) a v indikovaných případech expoziční test. Test je doplněn o stanovení specifických IgE protilátek proti BKM.

Terapie ABKM a indikační omezení úhrad 

Pro kojence a malé děti je indikovaná výživa pomocí hypoalergenních přípravků na bázi extenzivní hydrolýzy bílkoviny nebo aminokyselin. Tyto přípravky mají preskripční omezení. Náhrady mléka (speciální výživa) s obsahem jednotlivých aminokyselin jsou zdravotními pojišťovnami (ZP) hrazeny dětem nejdéle do 3 let věku, a to v případě neúspěchu terapie přípravky obsahujícími extenzivní hydrolyzáty bílkovin u těžké alergie na bílkovinu kravského mléka (těžké reakce anafylaktického charakteru). Po 6 měsících by měl být proveden pokus o reexpozici proteinovým hydrolyzátem.

Náhrady mléka na bázi extenzivní hydrolýzy bílkoviny jsou pojišťovnami hrazeny jako:

  • úplná výživa kojenců při prokázané alergii na bílkovinu kravského mléka, pokud nemohou být kojeni od narození do ukončeného 5 měsíce věku;
  • součást smíšené stravy kojenců při prokázané alergii na bílkovinu kravského mléka, pokud nemohou být kojeni od ukončeného 5 měsíce věku do dosažení 1 roku věku; náhrada mléka jako potravina pro zvláštní lékařské účely je hrazena v maximálním množství 334 kcal/den.

Specializací předepisujícího lékaře je dětské lékařství, praktické lékařství pro děti a dorost, dětská gastroenterologie a hepatologie, alergologie a klinická imunologie. Přípravek s preskripčním omezením je oprávněn předepsat k úhradě zdravotní pojišťovnou pouze lékař se specializovanou způsobilostí s označením odbornosti uvedené v preskripčním omezení, který má pro tuto specializovanou způsobilost uzavřenu se zdravotní pojišťovnou smlouvu o poskytování předmětné zdravotní služby, nebo jím písemně pověřený jiný lékař.

Přípravky nevhodné pro léčbu ABKM

  • Hypoalergenní (HA) formule: V léčbě ABKM nemají žádné využití. Tyto formule si ponechávají částečnou alergenicitu. Mohou být použity v prevenci ABKM do 6. měsíce věku u rizikových jedinců, kteří nejsou výlučně kojeni.
  • Jiná savčí mléka (např. kozí a ovčí), neboť je u nich velmi často přítomna zkřížená reaktivita.
  • Průmyslově vyráběné nápoje označené jako „mléka“ (sójové, rýžové, mandlové apod.), jež nepokryjí nutriční potřebu dítěte.

Kojení v prevenci ABKM

Mateřské mléko obsahuje imunomodulační složky. O těch se předpokládá, že spolu se specifickou střevní mikroflórou kojence buď působí preventivně, nebo zmírňují symptomy ABKM. Při alergiích v rodinné anamnéze nebo prokázané ABKM by matka měla po dobu kojení eliminovat alergeny. Kojení bez přídavků po dobu 4−6 měsíců je nejuznávanější prevencí rozvoje potravinové alergie v kojeneckém věku.

Prognóza 

U dětí do 3 let věku je prognóza alergie na BKM příznivá. Nejčastěji vymizí v 1  roce života. U více než 75 % dětí dochází do 3 let k nástupu tolerance kravského mléka. Dítě, jež má ještě v 6 letech ABKM, která je zprostředkovaná IgE protilátkami, mívá horší prognózu.

(liv)

Zdroj: Doporučení pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat. Alergie na bílkovinu kravského mléka. Česko-slovenská pediatrie 2014; 69 (Suppl. 1): 26−30.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#