#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inkontinence u dětí a pomůcky pro její řešení

29. 8. 2022

Pomočování je u dětí do určitého věku běžné a do značné míry závisí na vyzrálosti dítěte i přístupu rodičů. Stanovení hranice, kdy již pomočování u dětí obvyklé není a může se naopak jednat o zdravotní komplikaci, vždy závisí na odborném posouzení lékaře a citlivém přístupu k dítěti. Vždy však představuje významný stresující faktor jak pro samotné děti, tak také pro jejich rodiče. Co můžeme dětským pacientům nabídnout a jak mohou pomoci dětské inkontinenční pomůcky?

Inkontinence u dětí a pomůcky pro její řešení

Inkontinence u dětí a pomůcky pro její řešení

Tento článek si můžete poslechnout také v audio formě.

Úvod

Úniky moči ve spánku po 5. roce života a denní úniky po 3.–4. roce jsou dnes považovány za poruchu funkce dolních močových cest. Pomočování se vyskytuje až u 20 % 5letých dětí, 5 % 10letých a až 2 % ve věku nad 15 let. U naprosté většiny dětí tento problém časem vymizí i bez léčby. Vždy je ovšem nutné vyloučit jinou závažnou příčinu, která se za inkontinencí může skrývat.

Pomočování může být způsobeno pestrou paletou důvodů a lékař může v mnoha případech pomoci tento stav úspěšně řešit. Je vhodné, abychom dětem, u kterých pomočování přetrvává, nabídli vhodnou léčbu a pomohli při výběru inkontinenčních pomůcek, vyžaduje-li to jejich stav.

Příčiny pomočování u dětí

Je důležité vědět, zda se dítě pomočuje pouze v noci. Do této kategorie patří kolem 80 % všech pomočujících se, většinou s diagnózou „monosymptomatická noční enuréza“. Nejčastější příčinou nočního pomočování je porucha probuzení při plném močovém měchýři, zvýšená tvorba moči, snížená funkční kapacita měchýře ve spánku nebo netlumené kontrakce měchýře ve spánku.

Pokud se dítě pomočuje nejen v noci, ale také přes den, jedná se o „inkontinenci moči“. Příčinou denní inkontinence moči je většinou hyperaktivní močový měchýř, ale může se jednat také o úrazy, prožitá traumata, strach a psychický stres (rozvod rodičů, nástup do školy). 

Pokud se u dítěte náhle objeví pomočování denní i noční, musíme pátrat po infekci močových cest nebo kamenech v močových cestách.

Pomočování může mít i poměrně významný genetický podklad.

Léčba

Léčba se volí v závislosti na příčinách problému a trvá několik měsíců. Hlavním cílem je, aby se dítě přestalo úplně pomočovat. Pokud to se nepodaří, je dobré se zaměřit na to, aby se dítě nepomočilo při určitých příležitostech, aby se snížil počet mokrých nocí a zmenšil negativní vliv pomočování na životní styl dítěte.

Jakou úlohu mají inkontinenční pomůcky pro děti?

Inkontinenční pomůcky mohou, kromě jiného, výrazně napomoci se společenskou integrací. Z důvodu společenského přijetí je pro dítě logicky důležité, aby se nepomočilo při určitých příležitostech (ve školce, na návštěvě, na táboře). Sociální aspekt pomočování je pro děti a jejich bezproblémovou integraci mnohdy tím nejdůležitějším, a proto je nutné zjevnému pomočování předcházet používáním vhodných inkontinenčních pomůcek.

Produkty pro dětskou inkontinenci

Pro začátek je důležité zdůraznit, že běžné dětské plenky nejsou to samé a neplní ten samý účel jako dětské plenkové inkontinenční kalhotky. Inkontinenční pomůcka typu zmíněných kalhotek tedy není jen zvětšená dětská plenka. Vývoj dětských inkontinenčních pomůcek zažil za poslední léta velký pokrok. Inkontinenční dětské plenkové kalhotky mají spoustu konstrukčních a užitných benefitů, kterými se významně odlišují.

Mezi hlavní benefity patří elastické bočnice až se čtyřmi upevňovacími pásky s možností opakovaného přilepení, které přizpůsobují inkontinenční pomůcku tělu dítěte, a tak předcházejí vzniku oděrek na kůži. Vnitřní hydrofobní volánky zabraňují bočním únikům. Dvojité absorpční jádro zvyšuje pocit sucha a pohodlí a pomocí unikátní technologie rovnoměrně rozvádí vlhkost po celé své délce. Zároveň neutralizuje nepříjemný zápach. Spodní stranu dětských inkontinenčních plenkových kalhotek tvoří paropropustná fólie, která umožňuje pokožce dýchat a zabraňuje tak vzniku opruzenin.

Speciální dětské inkontinenční pomůcky jsou plně hrazeny od 3 let věku dítěte, ve III. stupni inkontinence zdravotní pojišťovnou. Předepsat je může lékař se specializací na GYN, CHI, NEF, NEU, PED a URL.

Správnou velikost inkontinenční pomůcky určíme pomocí 2 hlavních parametrů – obvodu pasu a hmotnosti dítěte (na rozdíl od běžných dětských plenek, kde určuje velikost pouze hmotnost dítěte).

Firem, jež vyrábějí inkontinenční produkty, je mnoho, ale produktů přímo pro děti pouhý zlomek. O to důležitější je správný výběr a zaměření se na detaily respektující dětskou anatomii.

Závěr

Inkontinence moči u dítěte ve věku, kdy se již vrstevníci nepomočují, představuje závažný psychosociální a zdravotní problém, který si zasluhuje správnou diagnostiku, léčbu a uvážené doporučení inkontinenčních pomůcek dle potřeb dětského pacienta. 

(ces)

Zdroje:
1. Šarapatka J. Poruchy močení u dětí a jak může dětský urolog pomoci pediatrům. Pediatrie pro praxi 2015; 16 (6): 390–391.
2. Flögelová H. Noční pomočování – problém každé ambulance pediatra. Pediatrie pro praxi 2009; 10 (3): 146–150.
3. SENI. Dostupné na https://seni.cz



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Partneři sekce
Logo Seni

Nejnovější kurzy
Inkontinence moči
Autoři: MUDr. Barbora Nechanská

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#