#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úporné výsevy bradavic někdy vyžadují systémové řešení

2. 10. 2018

Virové bradavice jsou zcela běžným infekčním onemocněním, které postihuje děti i dospělé. Mírnější kožní projevy obvykle zvládáme topickou léčbou − například exkochleací, tekutým dusíkem, někdy postačí keratolytické přípravky. Ale při úporných dlouhotrvajících projevech, kde topická léčba nestačí, je vhodné doporučit vyšetření imunologem a hledat řešení systémové. Tak tomu bylo i u pacientky, jejíž případ prezentujeme v následujícím textu.

Anamnéza a klinický obraz

10letá pacientka, žákyně páté třídy základní školy, byla v dlouhodobé péči dermatologa pro torpidní výsevy bradavic na dorzech obou rukou. Měla velmi nepříznivou rodinnou anamnézu, oba její rodiče byli po léčbě onkologických onemocnění − otec leukémie a matka ca mammy (nosička genu BRCA1). Matka otce navíc trpěla revmatickým onemocněním.

Osobní anamnéza dívenky byla nevýznamná, měla pouze sušší pokožku. Docházela do keramického kroužku, kde mohlo docházet k mechanické iritaci pokožky rukou.

Při vyšetření měla na dorzech obou rukou četné veruky různých rozměrů, které neodpovídaly na topickou léčbu.

Výsledky vyšetření

Imunologické vyšetření ukázalo mírně sníženou hladinu sérového IgA (0,36 g/l) a lehce sníženou hladinu sérového IgM 0,36 g/l. Sérové IgG a IgE byly v normě. Snížená byla i C3 složka komplementu (0,77 g/l), hladina C4 se pohybovala na dolní hranici normy (0,10 g/l).

Mírně zvýšená byla hladina MBL (3,61 mg/l). Pozitivita ANA IgG byla nevýznamná (1 : 100). Markery autoimunity byly jinak negativní. Krevní obraz byl v pořádku, pouze mírně snížená hladina celkových lymfocytů (1,8 × 109/l). Kožní testy negativní, jaterní testy a kyselina močová byly v normě.

Terapie a diskuse k případu

Po imunologickém vyšetření byl nasazen methisoprinol (Isoprinosine) v dávce 50 mg/kg/den po dobu 5 dnů 4× denně, poté 2× denně. Udržovací léčba trvala 3,5 měsíce a byla bez nežádoucích účinků. Jaterní testy a hladina kyseliny močové byly při kontrolním vyšetření normální.

Inosin pranobex / methisoprinol ovlivňuje tvorbu a funkci T lymfocytů − především zvyšuje jejich protivirovou aktivitu. K systémové léčbě úporných virových bradavic u imunodeficientních pacientů je velmi vhodný, ale zásadním krokem je zde spolupráce dermatologa s imunologem. U pacientů, jejichž projevy přesahují možnosti topické léčby, by mělo být zhodnocení stavu imunitního systému provedeno co nejdříve, aby se zabránilo dalšímu zhoršování stavu.

U této malé pacientky bude vhodné nejen další sledování, ale i genetické vyšetření, které vzhledem k závažné rodinné anamnéze objasní její dispozice.

(pez)

Zdroj: Richterová J. Léčba torpidních virových bradavic methisoprinolem (Isoprinosine) u desetiletého děvčete. Kazuistiky v APORL MS1 2017; 14 (MS1): 17−19.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví Neonatologie Otorinolaryngologie Pediatrie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
HPV infekce a lidský papilomavirus
Autoři: MUDr. Jiří Dvořák

HPV infekce a kondylomata z pohledu gynekologa a imunologa
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová, MUDr. Michal Mihula

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#