#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Recidivující aftózní stomatitida a léčba inosin pranobexem – kazuistika

2. 10. 2018

Kazuistika 36letého pacienta léčeného v alergologické a imunologické ambulanci na Poliklinice Pod Marjánkou v Praze představuje možnosti léčby recidivující aftózní stomatitidy a opakovaných respiračních infektů.

Osobní anamnéza

Pacient ve věku 36 let bez alergií, astmatu, poruch imunity či autoimunitních onemocnění v rodinné anamnéze udává vyšší frekvenci respiračních infekcí od útlého dětství. V 18 letech podstoupil tonzilektomii. Každoročně se léčí s recidivujícími záněty horních cest dýchacích, faryngitidou a rinosinusitidou a trvale se u něj vyskytují afty v dutině ústní. Pacient je nekuřák, rekreačně sportuje, pracuje v administrativě. Alergii na léky, potraviny či hmyzí jed neguje, ve 20 letech u něj byla zjištěna senzibilizace alergeny roztočů. Od roku 2012 byl několikrát ročně léčen antibiotiky kvůli respiračním infektům, na jaře 2013 a 2014 užíval bakteriální lyzát – bez efektu. Trvalý výsev aft v dutině ústní se zhoršoval po antibiotické léčbě, po excizi z afty nebyla potvrzena alergie na antibiotika, zjištěna byla jen nespecifická zánětlivá reakce.

Vyšetření na alergologii a následná léčba

Pacient se do péče alergologického a imunologického pracoviště dostal v roce 2015. Při vstupním vyšetření byl somatický a orgánový nález v normě, spirometrie potvrdila normální plicní funkce. Kožní prick testy odhalily mírnou reakci na roztoče, ostatní alergeny byly negativní. Porucha imunity v oblasti buněčné a humorální imunity ani poruchy autoimunity nebyly prokázány.

Na doporučení alergologa byla zahájena dlouhodobá imunomodulační léčba inosin pranobexem (Isoprinosine). Dávka 500 mg 2× 2 tbl. byla po 2 týdnech trvale snížena na 1× 1 tbl. Při infektu a výsevu aft se dávka dočasně zvyšovala na 3× 2 tbl. po dobu 5 dní.

Efekt terapie byl patrný již po několika dnech, kdy se rychle zhojily stávající afty. V zimních měsících se pacient opět několikrát léčil s respiračním infektem, při němž vždy zvýšil dávkování inosin pranobexu, léčba infektů se ovšem obešla bez antibiotik. V létě 2016 byla imunomodulační léčba přerušena a nasazuje se jen při výsevu aft a respiračních infektech v dávce 3× 2 tbl. po dobu 5 dní. Kontrola v říjnu 2016 potvrdila dobrý zdravotní stav, pacient udává jen ojedinělé a nebolestivé afty.

Závěr

Kazuistika dokládá účinnost imunomodulační terapie u pacienta s recidivující aftózní stomatitidou a dlouhodobě se opakujícími respiračními infekty. Přestože je léčba inosin pranobexem indikována při imunodeficitních stavech, zejména u poruch buněčné imunity doprovázené protrahovanými nebo opakovanými virovými infekty, kazuistika potvrzuje účinnost léčby i u pacienta bez laboratorně prokázaného imunodeficitu.

(pak)

Zdroj: Carbolová A. Recidivující aftózní stomatitida a opakované respirační infekty. Kazuisitky v APORL 2017; 14 (MS1): 27.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví Neonatologie Otorinolaryngologie Pediatrie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#