#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Liší se vliv klasických a nových antikoagulancií na ztrátu vlasů?

9. 9. 2019

Ztráta vlasů je spojována s klasickými antikoagulancii heparinem a warfarinem. Otázkou je, zda se tento nežádoucí účinek týká i nových (přímých) perorálních antikoagulancií (NOACs) a zda mohou být doporučena pacientům s alopecií způsobenou právě klasickými AC.

Fáze růstu vlasů

Vlasy rostou v průběhu cyklického procesu, který má 3 fáze:

  • Anagenní: Intenzivní mitotická aktivita způsobuje průběžný růst vlasu. Fáze trvá měsíce až roky a její délka určuje délku vlasu.
  • Katagenní: Růst vlasu se zastavuje, folikul se zkracuje a přesouvá blíže k epidermis.
  • Telogenní: Klidová fáze, trvá asi 3 měsíce a vlas nakonec vypadne.

Léčiva, např. chemoterapie, velmi často způsobují anagenní efluvium. Telogenní efluvium je důsledkem předčasného vstupu vlasu do katagenní fáze a kromě léčiv ho může vyvolat například i porod nebo horečka. Projevuje se zhruba 2−4 měsíce po působení spouštěcího faktoru, avšak často i později, což komplikuje správné určení příčiny alopecie.

Klasická antikoagulancia

Skupina britských autorů zpracovala data o alopecii způsobené heparinem nebo warfarinem dostupná v databázích Embase a Medline s cílem vysvětlit příčinu tohoto nežádoucího účinku, protože momentálně na toto téma v odborných kruzích neexistuje jednotná teorie. Vzhledem k načasování a projevům se předpokládá, že jde alespoň částečně o telogenní efluvium. Jelikož hepariny i kumariny způsobují alopecii s obdobnými charakteristikami, lze očekávat její společný mechanismus související s antikoagulační aktivitou.

Přímá perorální antikoagulancia

Světová zdravotnická organizace (WHO) v čase zpracování citovaného review evidovala ve své farmakovigilanční databázi 405 hlášení o alopecii spojené s přímými perorálními antikoagulancii (NOACs). Publikovaných dat bylo dosud jen velmi málo, nicméně ukazují incidenci alopecie u pacientů užívajících rivaroxaban a dabigatran 4,4 na 100 pacientoroků. Až další, širší používání NOACs v klinické praxi potvrdí dosavadní zkušenosti, avšak zatím se zdá, že i tato léčiva způsobují ztrátu vlasů, a tudíž nejsou vhodnou alternativou pro pacienty, kteří tímto nežádoucím účinkem trpěli během užívání klasických antikoagulancií.

(mir)

Zdroj: Watras M. M., Patel J. P., Arya R. Traditional anticoagulants and hair loss: a role for direct oral anticoagulants? A review of the literature. Drugs Real World Outcomes 2016; 3 (1): 1–6, doi: 10.1007/s40801-015-0056-z.



Štítky
Angiologie Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#