#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Praktické zkušenosti s využitím ZULP v kardiologii

12. 12. 2022

Aplikace přípravku s obsahem karboxymaltózy železa (FCM) nebo využití kontrastní látky s hexafluoridem síry v mikrobublinách, to jsou příklady využití zvlášť účtovaných léčivých přípravků (ZULP) v kardiologické praxi. „Pro pacienta je výhodou, že indikovaný preparát dostává přímo v ordinaci a nemusí si ho před tím zajišťovat sám v lékárně,“ uvádí jeden z hlavních benefitů vedoucí lékař kardiologické ambulance Edumed v Jaroměři MUDr. Jiří Veselý, se kterým jsme hovořili o tom, jaké výhody a nevýhody z užívání ZULP plynou a jaké zkušenosti s tímto systémem má.

Které zvlášť účtované léčivé přípravky (ZULP) se týkají kardiologické praxe a u kterých diagnóz se využívají?

V minulých letech jsme ZULP předepisovali pouze sporadicky, k jejich významnějšímu využití jsme se dostali až v loňském roce, po nasmlouvání výkonu Specializovaná kontrastní echokardiografie, kde využíváme kontrastní látku s hexafluoridem síry v mikrobublinách. Od počátku letošního roku pak poměrně hojně aplikujeme našim pacientům se srdečním selháním léčivý přípravek s obsahem karboxymaltózy železa, který rovněž patří do kategorie ZULP.

Využíváte vy sám tuto možnost ve své kardiologické ambulanci?

Zmíněnou kontrastní látku využíváme na dvou našich pracovištích, kde uvedený typ echokardiografického vyšetření provádíme. FCM potom na všech kardiologických a části interních ambulancí, kde se staráme o pacienty se srdečním selháním.

Kdy a z jakého důvodu jste je začal předepisovat?

Hexafluorid síry v mikrobublinách je vázán na speciální kód výkonu, proto jsme ho začali používat až v poslední době. Podávání karboxymaltózy železa u pacientů se srdečním selháním má jasnou oporu v aktuálních doporučených postupech evropské kardiologické společnosti z roku 2021 a teprve nedávno byla pro vybrané pacienty za jasně specifikovaných podmínek schválena i úhrada z veřejného zdravotního pojištění.

Jaké výhody a nevýhody plynou pro pacienty i pro lékaře z užívání ZULP v léčbě kardiovaskulárních onemocnění oproti běžně předepisovaným léčivům?

Práce se ZULP vyžaduje úvodní drobnou časovou investici na získání orientace v této problematice. Pro pacienta je výhodou, že indikovanou injekční léčbu dostává přímo v ordinaci, nemusí si lék předtím zajistit sám v lékárně – tato aktivita je ponechána na personálu zdravotnického zařízení. V některých případech se jako výhodou – a někdy naopak nevýhoda – může jevit být odlišný způsob regulace ze strany zdravotních pojišťoven.

Jak je tento proces nastaven a jak funguje spolupráce mezi ambulantním lékařem, lékárnou a zdravotní pojišťovnou? Jak probíhá vykazování a úhrada těchto léků?

ZULP objednáváme v lékárně, se kterou jsme předem dojednali, že bude mít uvedený přípravek na skladě nebo bude schopna požadované přípravky rychle zajistit. Lék lékárna vydá na základě standardní žádanky (objednávka léků) a hrazen je v dohodnutém termínu splatnosti faktury. Podání léčiva je vykázáno spolu s výkonem příslušné parenterální aplikace dle metodiky pro pořizování a předávání dokladů. Cenu přípravku v limitu úhrady ze zdravotního pojištění potom pojišťovně měsíčně vykazujeme a úhrada je součástí celkové úhrady za poskytnutou péči. Případný vliv na meziroční navýšení celkové poskytované péče lze se zdravotními pojišťovnami individuálně řešit nasmlouváním navýšení poskytované výše záloh.

Znamená pro vás tento způsob preskripce větší administrativní zátěž?

Určitou časovou dotaci vyžaduje zejména úvodní nastavení procesu objednávání a vykazování. Po nastavení systému a proškolení personálu lze delegovat většinu administrativní činnosti na nelékařské pracovníky. V celkovém objemu administrativních činností prováděných v ambulantních zařízeních představují ZULP a zvlášť účtovaný materiál (ZUM) pouze nevýznamnou část.

Jak byste shrnul dosavadní zkušenosti se ZULP?

Hrazení léků systémem ZULP se nám jeví jako funkční systém a jeho zavedení nám umožnilo rozšíření spektra péče poskytované našim pacientům.

Jsou zde nějaká úskalí, která by mohla od jejich využívání odrazovat?

Někoho může odrazovat, že není v systému úplně orientovaný, a také práce s úvodním nastavením procesu. Obavou může být i finanční zátěž spojená s nákupem těchto léků, nicméně při nastavení standardních lhůt splatnosti faktur do lékáren a odpovídajících úhrad ze strany pojišťoven tento systém nevyžaduje větší alokaci finančních prostředků.

Máte informace, jak je tato možnost využívána u ostatních kolegů? A co byste jim doporučil?

Aktuálně využívá tuto možnost jen část kolegů, nicméně vzhledem k rozšiřujícímu se spektru léků hrazených tímto způsobem předpokládám, že využívání systému bude pro většinu ambulancí únosné pro udržení plného rozsahu poskytované péče.

   

MUDr. Andrea Skálová
redakce proLékaře.cz



Štítky
Angiologie Interní lékařství Kardiologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#