#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prst na tepu doby s automatizovanou peritoneální dialýzou a vzdáleným monitorováním pacienta

29. 9. 2020

Metoda peritoneální dialýzy přináší pacientům s chronickým onemocněním ledvin řadu výhod a významně jim usnadňuje život. Peritoneální dialýza šetří čas jak samotným nemocným, tak ošetřujícímu zdravotnickému personálu. Moderní medicína nyní nabízí inovativní nástroj, kterým lze stav pacienta monitorovat na dálku, s možnou úpravou léčebného režimu.

Benefity peritoneální dialýzy

Peritoneální dialýza (PD) jako léčebná metoda náhrady funkce ledvin je výrazně šetrnější k cévnímu systému, a navíc může déle udržet zbytkovou funkci ledvin oproti klasické hemodialýze. Je vhodná pro pacienty, kteří jsou schopni dodržovat přesně stanovené postupy, čímž se zapojují do vlastní léčby bez nutnosti nepřetržitého dohledu zdravotnického personálu. Výhoda domácí dialýzy spočívá především v úspoře času, pohodlnější organizaci aktivit nebo v možnosti provedení dialýzy v různém prostředí. Naopak potenciální bariéra může pramenit ze strachu pacienta ohledně bezpečnosti metody a schopnosti zvládat terapii bez přímého lékařského dohledu.

Automatizovaná PD

Novějším typem je takzvaná automatizovaná peritoneální dialýza, při níž se používá přenosný přístroj označovaný jako cycler. Pacient se na něj připojí večer před spaním a ráno se probudí dialyzovaný.

Telemedicína ve službách nefrologie

Nově mají pacienti na automatizované peritoneální dialýze možnost využívat telemedicínskou platformu Sharesource. Ta po každém dialyzačním procesu automaticky přenáší data o průběhu léčby do počítače ošetřujícího lékaře, který je může vyhodnotit a případně okamžitě upravit léčbu. V konečném důsledku je terapie efektivnější i díky vyšší úspoře času. Velmi důležité je také snadné a intuitivní ovládání přístroje v rodném jazyce, jež zvládnou i ti, kteří si jinak s technologiemi příliš nerozumí.

Poznatky z recentní italské studie

Přínos vzdálené technologie pro management a léčbu pacientů na automatizované peritoneální dialýze potvrzuje i nejnovější italská observační studie publikovaná v roce 2019. V ní bylo po dobu 1 roku sledováno 43 pacientů využívajících přístroj cycler Homechoice Claria s platformou Sharesource. Data byla porovnána s historickými údaji od 42 pacientů s automatizovanou peritoneální dialýzou bez využití vzdálené platformy.

Výsledky byly značně překvapivé. U pacientů, jejichž léčba byla řízena pomocí Sharesource, došlo k téměř dvojnásobnému navýšení změn léčebných předpisů, zatímco počet nočních alarmů a osobních návštěv u lékaře se jednoznačně snížil. Celková časová úspora pro lékaře činila 3673 minut, pro sestry 2647 minut.

Dále se hodnotila spokojenost se vzdáleným sledováním. Všichni pacienti potvrdili, že nový systém je snadno ovladatelný, byli potěšeni vysokou mírou interakce ze strany pečovatelského týmu a možností včas vyřešit některé technické problémy.

Závěr

Inovativní koncept v léčbě peritoneální dialýzy fungující na bázi telemedicíny posouvá péči o pacienty o úroveň dál k lepší kontrole průběhu léčby. Avšak i přes veškeré výhody, jež peritoneální dialýza pacientům nabízí, byla podle oficiálních statistik z roku 2018 v České republice využívána zhruba jen u 5 % nemocných. Většímu rozšíření nezřídka brání i neinformovanost mezi zdravotnickým personálem, a tak jsou i pacienti, kteří by mohli profitovat z domácí léčby, automaticky odesíláni na klasickou hemodialýzu.

(mraf)

Zdroje:
1. Wood E., McCarthy K., Roper M. Remote monitoring of peritoneal dialysis: evaluating the impact of the Claria Sharesource system. J Kidney Care 2019; 4 (1): 16–24, doi: 10.12968/jokc.2019.4.1.16.
2. Milan Manani S., Rosner M., H. Virzì G. M. et al. Longitudinal experience with remote monitoring for automated peritoneal dialysis patients. Nephron 2019; 142 (1): 1–9, doi: 10.1159/000496182.
3. Rychlík I., Lopot F. Statistická ročenka dialyzační léčby v České republice v roce 2018. Česká nefrologická společnost, 2018.
4. Homechoice Claria. Detail zdravotnického prostředku. Dostupné na: https://eregpublicsecure.ksrzis.cz/Registr/RZPRO/ZdravotnickyProstredek/Detail/112076 (informace o bezpečném a správném použití).



Štítky
Dětská nefrologie Nefrologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#