#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Baricitinib inhibuje progresi strukturálního poškození kloubů u pacientů s revmatoidní artritidou

25. 8. 2021

Review recentně publikované v časopisu Arthritis Research & Therapy shrnuje dostupná data k účinku baricitinibu z hlediska progrese strukturálního poškození kloubů u pacientů s aktivní revmatoidní artritidou. Autoři využili radiografických dat z preklinického i klinického výzkumu.

Baricitinib − orální inhibitor Janusových kináz

Prevence poškození chrupavky a kosti je jedním z hlavních cílů léčby revmatoidní artritidy (RA). Látky, které inhibují dráhy vnitrobuněčné transdukce cytokinů, jsou nadějnými kandidáty na nová léčiva RA. Jednou z těchto drah je i signální dráha JAK/STAT.

Baricitinib je perorální reverzibilní inhibitor Janusových kináz JAK1 a JAK2, čímž blokuje signalizaci cytokinů přes dráhu JAK/STAT. Účinnost a bezpečnost baricitinibu v léčbě RA byla ověřena v několika klinických studiích s pacienty se středně těžkou až těžkou formou RA. Z výsledků studií je patrné, že baricitinib navíc inhibuje radiografickou progresi strukturálního poškození kloubů, poskytuje úlevu od bolesti a zlepšuje pacientem udávané ukazatele, jakými jsou fyzická funkčnost, únava, pracovní produktivita a kvalita života. V současnosti je baricitinib schválen ve více než 70 zemích světa k léčbě středně těžké až těžké formy RA, s více než 100 tisíci léčenými pacienty.       

Klinické studie s baricitinibem

Efekt baricitinibu na progresi strukturálního poškození kloubů u pacientů s RA byl zkoumán v klinických studiích II. a III. fáze. Výsledky ze II. fáze klinického hodnocení naznačily možný pozitivní efekt baricitinibu (2 a 4 mg denně) na skóre synovitidy, osteitidy, kombinovaného zánětu, ztráty chrupavky a celkového poškození kloubů v porovnání s placebem. Získané poznatky korelují s daty z navazujících studií (RA-BEGIN, RA- BEAM, RA-BUILD a jejich dlouhodobého prodloužení RA-BEYOND), které využily radiografická vyšetření ke stanovení strukturálního poškození kloubu. 

Efekt na zmírnění progrese poškození kloubu

Studie III. fáze RA-BEGIN ukázala, že baricitinib (jako monoterapie nebo v kombinaci s methotrexátem) je superiorní vůči monoterapii methotrexátem v parametru ACR20, kterého dosáhlo ve 24. týdnu 77 % pacientů užívajících pouze baricitinib (p ≤ 0,01 vs. methotrexát), 78 % pacientů s kombinovanou terapií (p ≤ 0,001 vs. methotrexát) a 62 % pacientů s monoterapií methotrexátem. V týdnu 24 byla pozorována menší průměrná změna markerů radiografického poškození (mTSS − modifikované celkové Sharpovo skóre, zahrnující hodnocení eroze a zúžení kloubního prostoru) ve skupinách s baricitinibem (podávaným jako monoterapie nebo v kombinaci s methotrexátem) než ve skupině s monoterapií methotrexátem. Poměr pacientů bez progrese radiografického poškození byl také větší ve skupinách s baricitinibem než na monoterapii methotrexátem. 

Další studií, která sledovala vliv baricitinibu na radiografické poškození v porovnání s aktivním komparátorem (adalimumab) a placebem, byla RA-BEAM. V týdnu 12 se baricitinib ukázal jako superiorní k adalimumabu v parametru ACR20 (70 % pacientů s baricitinibem vs. 61 % s adalimumabem; p = 0,01). U obou aktivních látek došlo k signifikantní redukci radiografické progrese v porovnání s placebem.  

Efekt u pacientů s nedostatečnou odpovědí na csDMARDs

Studie RA-BUILD sledovala účinnost baricitinibu u pacientů s nedostatečnou odpovědí na konvenční syntetická chorobu modifikující léčiva (csDMARDs) a naivních k biologickým léčivům (bDMARDs). Parametru ACR20 dosáhlo signifikantně více pacientů s baricitinibem než s placebem (62 vs. 39 %; p ≤ 0,001). V porovnání s placebem byly markery radiografického poškození signifikantně nižší a množství pacientů bez radiografické progrese signifikantně větší ve skupinách s baricitinibem. 

Dlouhodobý efekt 

Pozitivní efekt baricitinibu na radiografickou progresi v dlouhodobém prodloužení studií (RA-BEYOND) pokračoval i po 1 a 2 letech užívání, se stejným efektem jako adalimumab a signifikantně větším v porovnání s placebem. Zjištění z těchto klinických studií byla podpořena preklinickými studiemi, v nichž má baricitinib osteprotektivní účinek a zvyšuje mineralizaci v buňkách utvářejících kost.

Efekt léčby je ovlivněn chováním a charakteristikami pacientů (pohlaví, kouření, BMI, vyšší hodnoty C-reaktivního proteinu stanovené vysoce senzitivní metodou /hsCRP/, vyšší skóre CDAI − Clinical Disease Activity Index). 

Závěr 

Baricitinib prokázal svoji schopnost zmírňovat zánět v kloubech a radiografické poškození kloubů u pacientů se středně těžkou až těžkou formou RA. Dosažené výsledky jsou porovnatelné s adalimumabem.

(eko)

Zdroj: Emery P., Durez P., Hueber A. J. et al. Baricitinib inhibits structural joint damage progression in patients with rheumatoid arthritis — a comprehensive review. Arthritis Res Ther 2021 Jan 4; 23 (1): 3, doi: 10.1186/s13075-020-02379-6.



Štítky
Dermatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#