#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Detekce ceftazidim/avibaktam-rezistentních kmenů enterobakterií pomocí nového rychlotestu

15. 5. 2023

Ceftazidim/avibaktam (CZA) je poměrně novým antibiotikem s velmi dobrou účinností proti karbapenem-rezistentním enterobakteriím. Bohužel se v současné době začínají objevovat kmeny rezistentní i na tuto antimikrobní léčbu. Autoři prezentované studie vyvinuli a otestovali nový laboratorní test pro rychlou a přesnou detekci těchto multirezistentních enterobakterií.

Karbapenem-rezistentní bakterie − a jak na ně?

Rozšíření karbapenem-rezistentních enterobakterií se stává celosvětovým problémem a je spojené se značnou morbiditou i mortalitou. Kombinace CZA je tvořena cefalosporinem 3. generace ceftazidimem a inhibitorem betalaktamázy avibaktamem a toto antibiotikum je schváleno k vedení terapie komplikovaných nitrobřišních infekcí, infekcí urogenitálního traktu a nozokomiální pneumonie.

Bylo však objeveno již několik mutací vedoucích k rezistenci bakterií na CZA (jednalo se především o mutace KPC laktamázy Klebsiella pneumoniae), další problém představují i bakteriální enzymy třídy B (NDM, VIM, IMP) nebo D, které dokáží hydrolyzovat betalaktamová antibiotika a současně jsou odolné vůči štěpení avibaktamem.

K detekci multirezistentních bakterií je k dispozici několik metod, ty však spočívají v komplexním mikrobiologickém vyšetření a na jejich výsledek je nutné čekat nejméně 16 hodin. Cílem níže citovaného výzkumu tedy bylo najít rychlý a přesný test, který by umožňoval pohotově změnit antimikrobní terapii.

Průběh výzkumu a jeho výsledky

Principem nového testu ResaCeftazidime-avibactam Enterobacterales NP je změna zbarvení resazurinu z modré na fialovou nebo růžovou v přítomnosti metabolicky aktivních, tedy CZA-rezistentních mikroorganismů. Při výskytu bakterií citlivých na CZA k barevné změně nedochází.

V rámci zkoumání spolehlivosti testu bylo využito 178 izolátů enterobakterií. Citlivost na CZA byla detekována po 4,5hodinové inkubaci při teplotě 37 °C a zjištěná senzitivita a specificita testu byla porovnána s výsledky standardní laboratorní mikrodiluční metody. Ze všech 178 izolátů enterobakterií bylo 100 označeno jako CZA-senzitivní, u zbylých 78 izolátů se objevila rezistence k CZA (37 izolátů Escherichia coli, 20 izolátů Klebsiella pneumoniae a 21 izolátů Enterobacter cloacae). Nejčastější determinantou rezistence byla produkce metalodependentních betalaktamáz (NDM-1, NDM-5 a IMP).

Celková shoda ve výsledcích ResaCeftazidime-avibactam Enterobacterales NP i referenčního testu byla zaznamenána v 96 % případů, falešnou rezistenci prokázal nový test v 7 %, falešná senzitivita zaznamenána nebyla. Při testování citlivosti E. coli byla shoda obou testů úplná, tedy 100%. V případě K. pneumoniae se shodovalo 99 % testů, falešná rezistence byla zaznamenána ve 2 %. Pro E. cloacae se prokázala shoda v 87 % případů, falešná rezistence se objevila ve 25 %, k výskytu falešné senzitivity nedošlo.

Diskuse a závěr

Mikrodiluční metody průkazu citlivosti bakterií na antibiotika jsou v současné době zlatým standardem, jejich využití ovšem vyžaduje spolupráci klinické laboratoře a je poměrně časově náročné. Další z využívaných testů – Etest – sice vykazuje výbornou korelaci s mikrodiluční metodou, jeho využívání je však dosti finančně zatěžující a výsledky jsou k dispozici až po 16 hodinách inkubace. Oproti tomu nový test ResaCeftazidime-avibactam Enterobacterales NP poskytuje výsledek již za 4,5 hodiny a jeho přesnost pro kmeny enterobakterií se pohybuje na úrovni 96 %, bez výskytu případů falešné CZA senzitivity.

Rychlý, jednoduchý a přesný průkaz senzitivity nebo rezistence multirezistentních kmenů bakterií je velmi cenným nástrojem pro klinickou praxi, protože umožňuje pohotově reagovat a provést potřebné změny v antimikrobní terapii. Test ResaCeftazidime-avibactam Enterobacterales NP je možné s dobrými výsledky využít k vyšetření CZA citlivosti E. coli a K. pneumoniae. Jeho využití a zvýšení přesnosti pro další kmeny včetně E. cloacae bude předmětem dalších výzkumů.

(kali)

Zdroje: 
1. Feng L., Zhao Y., Yao Z. Rapid ResaCeftazidime-Avibactam Enterobacterales NP Test: rapid detection of ceftazidime-avibactam susceptibility in Enterobacterales. J Clin Microbiol 2022 Sep 21; 60 (9): e0000422, doi: 10.1128/jcm.00004-22.
2. SPC Zavicefta. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/zavicefta-epar-product-information_cs.pdf



Štítky
Chirurgie všeobecná Intenzivní medicína Mikrobiologie
Nejnovější kurzy
Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Význam nemocničního alert systému v době SARS-CoV-2
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D., prim. MUDr. Václava Adámková, Ph.D.

Rezistence k antibiotikům
Autoři: MUDr. Otakar Nyč, Ph.D.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#