#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Beta-blokátory a diabetes mellitus

31. 8. 2018

U pacientů s diabetem mellitem a hypertenzí je potřeba usilovat o co nejlepší kontrolu krevního tlaku. Pokud není dostatečně účinná kombinace dvou antihypertenziv, je třeba bez odkladu zvážit přidání beta-blokátoru a/nebo diuretika, protože nedostatečně léčená hypertenze přispívá k rozvoji makro- i mikrovaskulárních komplikací diabetu. V případě beta-blokátorů však u diabetiků někdy panují obavy z některých jejich nežádoucích vedlejších efektů, jakými jsou hypoglykémie a nežádoucí metabolické účinky. Jsou ale tyto obavy skutečně oprávněné?

Heterogenní léková skupina

Beta-blokátory (BB; blokátory adrenergních receptorů β) patří mezi základní léky v léčbě arteriální hypertenze, anginy pectoris, srdečního selhání a některých tachyarytmií. Mají pozitivní účinky na kardiovaskulární morbiditu a mortalitu u nemocných s ischemickou chorobou srdeční nebo s tachyarytmií, některé z BB mohou pomoci i pacientům s chronickým srdečním selháním. V České republice je trvale užívá zhruba 6,7 % obyvatel.

Jedná se o velmi heterogenní skupinu léků, výše zmíněný nežádoucí vliv některých (zvláště neselektivních) BB na lipidový a glycidový metabolismus proto nelze automaticky přenášet na vysoce kardioselektivní BB s dostatečně dlouhým biologickým poločasem nebo na BB s kombinovaným působením na receptory β i α.

V současné době se BB v léčbě hypertenze uplatňují hlavně v kombinační léčbě, zejména u pacientů s manifestní ICHS a/nebo chronickým srdečním selháním, případně s významnou dysfunkcí levé srdeční komory. V monoterapii lze BB použít například u hypertoniků s hyperkinetickou cirkulací a u hypertoniků s anxiózními stavy.

Mohou BB prohloubit nebo prodloužit hypoglykémii?

Traduje se, že BB prohlubují hypoglykémie, zvyšují četnost hypoglykémií a maskují jejich příznaky. Předpokládá se, že mechanismus prohloubení hypoglykémie je dán snížením hladiny adrenalinu, což má vliv na mobilizaci glukózy z jater. Z nejnovějších studií ovšem plyne, že klinicky významná prohloubení a prodloužení hypoglykémie jsou konzistentně prokazována pouze u neselektivního propranololu.

Potlačují BB příznaky hypoglykémie?

Rovněž se uvádí, že BB potlačují příznaky hypoglykémie, což vede k tomu, že pacienti hypoglykémii včas nepoznají. Pro kardioselektivní BB však nebylo prokázáno, že by zvyšovaly riziko hypoglykémie a že by (kromě tachykardie) potlačovaly kterýkoliv z příznaků hypoglykémie.

Přinášejí BB vyšší riziko vzniku diabetu a škodí pacientům s dyslipidémií?

Metaanalýzy klinických studií ukazují, že některé BB s sebou přinášejí určité nežádoucí metabolické účinky, zvláště u pacientů s metabolickým syndromem, s porušenou glukózovou tolerancí a u diabetiků. Proto se u diabetiků obecně nedoporučuje léčba hypertenze monoterapií BB. Podávání BB v kombinaci s dalšími antihypertenzivy je však často nezbytné a přináší užitek všem včetně diabetiků. Odepřít diabetikovi s ICHS beta-blokátor znamená zdvojnásobit jeho riziko úmrtí.

Závěr

Dnes užívané BB mají minimální vliv na prodloužení hypoglykémie a z příznaků hypoglykémie potlačují jediný, a to bušení srdce. Zatímco léčba hypertenze monoterapií BB se u diabetiků vzhledem k metabolickým účinkům nedoporučuje, podávání BB v kombinaci s dalšími antihypertenzivy vhodné je.

(epa)

Zdroj: Prokeš M., Suchopár J. Otazníky kolem beta-blokátorů: diabetes mellitus, hypoglykémie a dyslipidemie. Medicína pro praxi 2014; 11 (6): 257–263.



Štítky
Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Fixní kombinace a možnosti léčby pro dosažení cílových hodnot LDL cholesterolu u pacientů s dyslipidémií
Autoři: Prof. MUDr. Miloš Táborský, MBA. FACC F.E.S.C. CSc., prof. MUDr. Jindřich Špinar, M.D., FESC

Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#