#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„Chytrá“ podprsenka jako pomocník při detekci nádorů prsu

23. 3. 2023

Maligní nádory prsu představují celosvětově jedno z nejčastějších onkologických onemocnění u žen. Pro zlepšení prognózy pacientek je přitom důležitý záchyt onemocnění v časném, kurabilním stadiu. V rámci screeningu se ve Spojených státech amerických začíná testovat podprsenka, která během několika minut provede důkladné ultrazvukové vyšetření prsních žláz, a to včetně 3D rekonstrukce a asistence při diferenciální diagnostice založené na strojovém učení.

     

Za vším hledej ženu

Ve Spojených státech amerických dochází přibližně u 1 z 8 žen během života k rozvoji maligního nádoru v oblasti prsou. Nejinak je tomu i v Česku, kde malignity prsní žlázy představují nejčastější onkologické onemocnění u žen, jehož incidence neustále stoupá.

V rámci screeningového vyšetření se uplatňuje mamografie, která však vykazuje limitovanou senzitivitu u denzního typu prsní žlázy. V USA je přitom denzní typ žlázy pozorován přibližně u poloviny žen. U žen s denzním typem prsních žláz je tak vhodnější provedení ultrazvukového vyšetření, které zvyšuje šanci na zachycení malignity prsní žlázy v časném stadiu.

Osobní zkušenosti s nedostatky mamografického vyšetření pocítily na vlastní kůži také dvě americké inženýrky. Rozhodly se spojit své síly a v roce 2016 založily společnost iSono Health, jejímž cílem byl vývoj technologie zvyšující šanci na časnou detekci malignity prsní žlázy, a tím na zlepšení prognózy pacientek. Světlo světa tak spatřila „chytrá“ podprsenka s názvem ATUSA.

Ultrazvuk v podprsence

Zobrazovací systém ATUSA představuje plně automatizovaný přenosný 3D ultrazvuk prsních žláz. Princip vyšetření je přitom poměrně jednoduchý. Pacientka si nejprve navlékne „aparát“ podobný podprsence s košíčky, do kterých se upevňuje přenosné ultrazvukové zařízení. Vyšetření probíhá vleže na lůžku, zdravotník po navlečení podprsenky upraví polohu prsou v košíčcích, aplikuje ultrazvukové médium a připevní do košíčku přenosný ultrazvuk kruhového tvaru. Poté již stačí stisknout startovací tlačítko a zařízení provede automatické vyšetření celého objemu prsní žlázy. Celá procedura trvá přibližně minutu, při vyšetření obou prsních žláz se tak doba vyšetření pohybuje kolem 2 minut.

Zařízení přenáší vyšetřovaná data do aplikace v počítači, přičemž kromě 2D vizualizace v reálném čase zvládne i pokročilou 3D vizualizaci a lokalizaci případného patologického ložiska. Nespornou výhodou je zmíněný čas vyšetření, který je přibližně 10–15× rychlejší než standardní ultrazvukové vyšetření. Vyšetření je standardizované, reprodukovatelné a díky integrovanému strojovému učení zvládne zdravotníkům pomoct v rozhodování v rámci diferenciální diagnostiky zobrazených lézí. Další výhodou je možnost provádět vyšetření i zdravotníkem bez zkušeností se sonografií prsní žlázy, pro interpretaci výsledků bude nutný pouze trénink v hodnocení ultrazvukových nálezů.

Probíhající testování

Přístroj je koncipován pro používání v ambulantní sféře, ale také pro zdravotnická zařízení provádějící diagnostiku a léčbu onemocnění prsou. Úřad pro kontrolu léčiv a potravin (FDA) schválil ve Spojených státech amerických další testování přístroje, které by v budoucnu mohlo vést až k jeho zavedení do reálné klinické praxe. Autorky si od přístroje slibují nejenom zlepšení diagnostiky malignit prsu u mladších žen s denzním typem prsní žlázy, ale také jeho použití v oblastech s horší dostupností mamografu a obecně i zdravotní péče, například v rozvojových zemích. V současnosti tak nezbývá než bedlivě sledovat další výsledky testování, které budou důležité pro budoucnost zařízení i prognózu žen po celém světě.

(holi)

Zdroje:
1. Schroeder M. FDA clears wearable 3D ultrasound for breast imaging. MedCity News, 2022 May 3. Dostupné na: https://medcitynews.com/2022/05/fda-clears-wearable-3d-breast-ultrasound-for-cancer-screening
2. Say hello to ATUSA: the world's first AI-driven portable and automated 3D breast ultrasound scanner. iSono Health, 2022. Dostupné na: https://isonohealth.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#