#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kalita Z et al. Akutní cévní mozkové příhody. Diagnostika, patofyziologie, management.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2007; 53(2): 202
Kategorie: Z odborné literatury

Praha: Maxdorf 2006. 623 stran. ISBN 80-85912-26-0.

Po monografii Pavla Kalvacha z 90. let minulého století se jedná po dlouhé době o další publikaci v českém písemnictví komplexně mapující problematiku cévní neurologie. Jde o dílo obsáhlé s řadou instruktivních schémat a obrázků. Zachycuje moderní trendy v diagnostice (sonografie, zobrazení magnetickou rezonancí) i terapii (trombolýza, mechanická rekanalizace, stentování, sonotrombolýza apod). Kniha je rozčleněna přehledně na kapitoly epidemiologie, diagnostika, problematika ischemických příhod, hemoragie (včetně subarachnoidálních). Dále následují části rehabilitace motorických řečových poruch a následné stavy po ischemických příhodách. Knihu uzavírají doporučení k problematice iktů přijatá Českou lékařskou společností.

V celé monografii bohužel zcela chybí kapitola o poruchách symbolické komunikace, především o afáziích, jejich klasifikaci, diagnostice a terapii. Jsou jen podrobně popsány dysartrie. To považují za největší nedostatek jinak velmi rozsáhlé a didakticky i odborně kvalitní publikace. Afázií trpí přibližně jedna třetina všech nemocných s akutním iktem. Takto závažný zdravotní a psychosociální handicap by neměl být v monografii aspirující ve zvolené oblasti na hlavní informační zdroj opomenut. Podobně absentují informace o léčbě deliria u CMP, je zde jen krátký odstavec o „stavech zmatenosti“.

Kapitola o farmakoterapii obsahuje některé stati, v nichž není pohříchu důsledně (jako v jiných kapitolách) uplatňován princip medicíny založené na důkazech. Například informace o efektu léčby kortikoidy nebo metylxantiny jsou podány velmi mlhavě. Méně informovanému uživateli způsobí v hlavě spíše chaos než řád. Také jsem nenalezl mezi léčebnými metodami žádnou zmínku o indikacích a problematice kraniektomie.

Přes uvedené výtky se jedná o hodnotné dílo, které nepochybně najde svoje trvalé místo v knihovně nejen mladých neurologů připravujících se na svoji profesionální dráhu, ale sáhnou pro něm zcela jistě i ostřílenější kolegové k doplnění a ucelení svých vědomostí.

prim. MUDr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

www.fnbrno.cz

e-mail: svohanka@fnbrno.cz

Doručeno do redakce: 30. 12. 2006


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 2

2007 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#