#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Veselka J et al. Hypertrofická kardiomyopatie a příbuzná témata.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2007; 53(2): 203-204
Kategorie: Z odborné literatury

Praha: Galén 2006. 159 stran. ISBN 80-7262-443-1.

Nakladatelství Galén zahajuje velmi záslužnou tradici, kterou je vydávání nové edice Klinická kardiologie. Zde bude postupně vydáván soubor menších monografií, zaměřených na úzkou část kardiologické problematiky, většinou k jedné diagnóze či léčebnému tématu.

Jedna z prvních monografií této řady byla vydána publikace doc. Veselky a spolupracovníků na téma Hypertrofická kardiomyopatie (HKM) a příbuzná témata. Rozsahem nevelká monografie navazuje na dnes již téměř klasickou monografii o HKM prof. Gregora z roku 1992. Vzhledem k prudkému rozmachu znalostí o nemoci jako takové, stejně jako k rozvoji nových terapeutických možností, bylo její vydání velmi potřebné. Jen pro připomenutí, dnes nejrozšířenější nefarmakologický terapeutický postup k odstranění obstrukce výtokového traktu levé komory, jakou je alkoholová ablace septa, která v roce 1992 nebyla prováděna a genetické výzkumy HKM bylo v té době zcela v počátcích. Pomineme-li stručně pojaté kapitoly v přehledných kardiologických učebnicích, na českém trhu chyběl souhrn aktuálního stavu znalostí o této nozologické jednotce. Kniha doc. Veselky a kolektivu na zhruba 150 stranách podává recentní informace o HKM počínaje genetikou (dr. Šmíd), přes patologicko-anatomické (prof. Steiner), patofyziologické až po klinické aspekty nemoci. Navíc je připojeno několik kapitol o příbuzných onemocněních myokardu, která mohou být nezřídka za HKM zaměněna. Prof. Linhart podává přehled o nesarkomerických kardiomyopatiích, hypertrofii levé komory u atletického srdce a postižení myokardu u Fabryho choroby. Dr. Krejčí čtenáře seznamuje s problémem srdeční amyloidózy.

Kniha je logicky uspořádána, je napsána čtivě a srozumitelně, doplněna řadou ilustrativních schémat a obrázků. Nepochybně bude přínosem nejen pro všeobecné kardiology, ale přináší celou řadu informací, která obohatí i specialisty, kteří s danou diagnózou přicházejí do styku ne zcela pravidelně. Doc. Veselka patří mezí uznávané odborníky této problematiky a nabízí čtenářům aktuální a pedagogický názorný pohled na toto postižení srdečního svalu.

prof. MUDr. Jiří Vítovec, CSc., FESC

www.fnusa.cz

e-mail: jiri.vitovec@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 27. 12. 2006


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 2

2007 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#