#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Krajsová I. Melanom. Klasifikace, diagnostika, terapie, prevence.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2007; 53(2): 204
Kategorie: Z odborné literatury

Praha: Maxdorf 2006. 332 stran. ISBN 80-7345-096-8.

Na konci roku 2006 vyšla v nakladatelství Maxdorf kniha MUDr. Krajsové Melanom. MUDr. Krajsová patří již dlouhá léta k čelným českým odborníkům na problematiku melanomu a získanou erudici zúročila v obsáhlé monografii, která dosud v české literatuře chyběla. Autorka se v 22 kapitolách věnuje všem aspektům humánního melanomu. Kapitoly jsou věnovány patogenezi a epidemiologii melanomu, jednotlivým typům névů jako možným prekurzorům melanomu, klinickému, dermatoskopickému a histopatologickému obrazu melanomu, i současným možnostem laboratorní diagnostiky. Další kapitoly popisují novou klasifikaci melanomu z roku 2002 a prognostické faktory. Rozsáhlá část knihy podává přehled o současných znalostech léčby melanomu podle stadií, detailně je rozebrána chirurgická léčba a vyšetření sentinelové uzliny, jednotlivé typy adjuvantní léčby a možnosti léčby metastatického melanomu se zhodnocením dosavadních výsledků terapeutických studií, stručně je shrnuta i terapie dosud experimentální. Fundovaný pohled klinika na možnosti a výsledky terapie je největším kladem knihy.

Na léčbu navazují užitečná schémata dispenzarizace pacientů. Autorka neopomněla ani oční melanom, melanom v dětství a graviditě. Knihu zakončují kapitoly o prevenci melanomu a jeho diferenciální diagnostice. Doprovod textu tvoří 243 kvalitních barevných fotografií.

Knihu ocení všichni lékaři zabývající se melanomem, především pak onkologové a dermatologové, kteří dostali do rukou rozsáhlou, bohatě ilustrovanou příručku s aktuálním přehledem problematiky. Zvídavému čtenáři budou chybět přehlednější literární odkazy.

MUDr. Hana Jedličková, Ph.D.

www.fnusa.cz

e-mail: hana.jedlickova@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 5. 1. 2007


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 2

2007 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#