#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kaňovský P, Bareš M, Dufek J et al. Spasticita, mechanismy, diagnostika, léčba. Praha: Maxdorf 2004. 423 stran. ISBN 80−7345−042−0.


Autoři: J. Mastík
Působiště autorů: I. neurologická klinika LF MU a FN u sv. Anny, Brno
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2005; 51(3): 370
Kategorie: Z odborné literatury

V knize se nám dostává do rukou dílo předních českých odborníků v oblasti elektrofyziologie a pohybových poruch. Jde o trojici autorů tzv. Brněnské „movement disorders“ školy, jejíž autoři vybídli ke spolupráci řadu lékařů jak z oboru neurologie a dětské neurologie, tak specialistů z dalších oborů (rehabilitace, pediatrie, neurologie, sexuologie, zobrazovacích metod a dalších).

Profesor Rektor v úvodu rozebral anatomické vztahy motorického systému. Diagnostice spasticity u dospělých a dětí a podrobnému rozboru neurofyziologických metod se věnuje docent Kurča a dr. Kraus. Dr. Brauner vysvětluje vývojovou kineziologii a posturální vývoj u novorozenců a kojenců a podrobně rozebírá vyšetřování hybných stereotypů v dětském věku. Dále se zabývá fyzioterapeutickými metodami léčby spasticity v dětství. Docent Poul popisuje chirurgickou léčbu spasticity u DMO, přehled chirurgických metod léčby spasticity u refrakterních případů v dospělosti podává docent Novák. Dr. Ošlejšková a dr. Lněnička se věnují ve svých kapitolách neuropediatrické problematice dětských spastických pacientů.

Monografie je ale především uceleným dílem dr. Bareše, dr. Dufka a hlavního autora docenta Kaňovského, kteří spolu pracovali řadu let na I. neurologické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně pod vedením profesora Rektora.

Docent Kaňovský patří k našim předním expertům v problematice poruch motoriky a kognitivních funkcí. Specializuje se na dystonie, parkinsonské syndromy a elasticitu. Publikoval řadu prací jak v našich, tak zahraničních časopisech, je členem několika redakčních rad a odborných společností, členem výboru Movement Disorders Society. V současné době se ujal jako přednosta vedení Neurologické kliniky Palackého Univerzity v Olomouci. V knize zpracoval podrobný přehled topických syndromů, různé etáže senzomotorické integrace a patofyziologii spasticity.

Dr. Bareš je vedoucím lékařem neurofyziologických laboratoří při I. neurologické klinice FN u sv. Anny v Brně, věnuje se extrapyramidovým a neurodegenerativním onemocněním, spasticitě a klinické neurofyziologii. V roce 2002 obhájil titul Ph.D. Od podzimu 2003 se věnuje výzkumu v oblasti funkční magnetické rezonance na univerzitě v Minneapolis. V publikaci zpracoval hodnocení spasticity podle škál, medikamentózní možnosti léčby spasticity u dospělých (gabaergně působícími léky, pomocí nervosvalového přenosu, iontovým přenosem, zdůvodnil podávání lokálních anestetik a intratekální podávání antispastických léků). Podrobněji se věnuje léčbě spasticity botulotoxinem v dospělosti u cévních mozkových příhod, roztroušené sklerózy a traumatických lézí, popisuje léčebný algoritmus pro použití botulotoxinu.

Dr. Dufek po odchodu z Neurologické kliniky vede soukromou elektrofyziologickou laboratoř v Brně na Rybkově ulici. Zpracoval kapitoly pojednávající o svalovém tonu.

Knihu vydalo nakladatelství Maxdorf v edici Jessenius v roce 2004 a bude jistě nepostradatelnou pomůckou neurologů, neuropediatrů a fyzioterapeutů v péči o pacienty se spastickým syndromem.

MUDr. Jiří Mastík

I. neurologická klinika LF MU a FN u sv. Anny, Brno

e-mail: jiri.mastik@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 10. 1. 2005


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství
Článek Oznámení
Článek Oznámení

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 3

2005 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#