#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hronek M. Výživa ženy v období těhotenství a kojení. Praha: Maxdorf 2004. 309 stran. ISBN 80−7345−013−5.


Autoři: A. Roztočil
Působiště autorů: gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice Jihlava
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2005; 51(3): 374-375
Kategorie: Z odborné literatury

Téma právě vyšlé publikace je v odborném porodnickém písemnictví alespoň v české oblasti „Popelkou“. Tematikou výživy těhotné a nedělky se s daleko větším elánem věnují jak porodní asistentky, tak různé laické organizace a uskupení. Dočíst se alespoň v orientační formě o údajích uvedených v této knize je možno spíše na stránkách Betynky než v České gynekologii. Je proto zásluhou autora, že shrnul v přehledné monografii současné poznatky v této oblasti, a to ve formě vhodné jak pro lékaře porodníky a neonatology, tak pro porodní asistentky, dětské sestry a při dobré vůli také pro laiky a pro ty, o kterých se jedná – těhotné a nedělky.

Obsah knihy má logickou strukturu od základních změn v organizmu ženy během těhotenství, přes specifika výživy v prekoncepčním období, těhotenství a za laktace. Navazuje speciální část tvořená biochemií a dietologií jednotlivých komponent stravy těhotné. Nejde jen o kompilační práci z literárních údajů. V textu je začleněna i původní práce autora týkající se stavů výživy těhotných žen v ČR se zajímavými a alarmující mi závěry, jako je vyšší příjem tuků na úkor sacharidů, nízký nutriční příjem energie, o 14 % nižší příjem bílkovin než doporučená denní dávka a deficitní příjmy vápníků, hořčíku a železa. Deficitní jsou také nutriční příjmy vitamínů B, PP (pellagra preventing) a C. Naopak příjem vitamínu A byl o 29 % vyšší. Právě tyto výsledky a závěry zdůrazňují aktuálnost a oprávněnost publikace této monografie.

Speciální část knihy je přehledně členěna podle druhů součásti potravy a každá položka je systematicky probrána od teoretického popisu po praktické poznatky příjmu a aplikace. Každou kapitolu uzavírá přehled české i zahraniční literatury použité v textu. Nejsem fyziolog výživy, a proto se ke kompletnosti literatury nemohu vyjadřovat. I z letmé analýzy literárních položek je možno bohužel konstatovat, že se gynekologicko-porodnická periodika touto problematikou často nezabývají. Pro rutinní praxi a použití této monografie je velmi vítaný souhrn na konci každé kapitoly s uvedením základních fakt a klinických doporučení.

Rád bych zdůraznil některé další aspekty této knihy. Kladně hodnotím zařazení pojednání o běžných složkách potravy, ale i o jejích rizikových součástech, o potravinách s obsahem kofeinu, o alkoholu, nikotinu a abúzu drog. Stejnou důležitost má i pojednání o zdravotních rizicích vegetariánství a veganství pro těhotné a kojící ženy. V době širokého používání a často zneužívání antibiotik je velmi praktická kapitola o antifungální dietě.

Kniha je zdařilá nejen po obsahové, ale i po formální stránce. Je doplněna mnoha přehlednými tabulkami a schématy, přehledem použitých zkratek, seznamem ilustrací a rejstříkem. Curriculum vitae autora doplňuje jeho fotografie s optimistickým úsměvem. Lze tedy usuzovat, že s výživou našich těhotných a nedělek to nebude tak zlé, jak vyplývá z výše uvedené autorovy studie z let 1996 až 2002. Jedině že by to byl úsměv do budoucna, kdy budou zásady uvedené v této knize uvedeny do praktického použití ve výživě našich žen.

Nelze než autorovi poblahopřát ke zdařilému dílu a popřát mu nejen hojnost poučitelných čtenářů, ale také praktický dopad jeho činnosti na naši populaci.

prof. MUDr. Aleš Roztočil, CSc.

Gynekologicko-porodnické oddělení

Nemocnice Jihlava

e-mail: roztocila@nemji.cz

Doručeno do redakce 9. 1. 2005


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství
Článek Oznámení
Článek Oznámení

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 3

2005 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#