#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Report from the 26th annual meeting of Slovak urological society


Autoři: Matúš Mlynarčík
Působiště autorů: Urologická klinika FN Plzeň
Vyšlo v časopise: Ces Urol 2019; 23(3): 273-277
Kategorie: Informace

S odchodem jara a příchodem léta v červnu má již tradičně své místo v kalendáři Výroční konference Slovenské urologické společnosti. Po roce od 5. 6. 2019 do 7. 6. 2019 se urologové a urologické sestry setkali již po šestadvacáté. Tenhle rok konference navštívila Martin, centrum regionu Turiec, které leží v obklíčení Malé a Velké Fatry a je jedním z kulturních center Slovenska a ve kterém má své sídlo Jesseniova lékařská fakulta Univerzity Komenského. Byla to právě deklarace podepsána v Martině v roce 1918, která rozhodla o vzniku prvního Československého státu. Vzhledem ke svým slovenským kořenům jsem nesmírně poctěn, že Vám mohu přinést krátké ohlednutí za Konferencí Slovenské urologické společnosti.

Prezident Slovenské urologické společnosti doc. Minčík a prezident Výroční konference doc. Ľupták při oficiálním
otevření<br>
Fig. 1. President of Slovak urological society assoc. prof. Minčík and president of Annual conference assoc. prof.
Ľupták during opening ceremony
Obr. 1. Prezident Slovenské urologické společnosti doc. Minčík a prezident Výroční konference doc. Ľupták při oficiálním otevření
Fig. 1. President of Slovak urological society assoc. prof. Minčík and president of Annual conference assoc. prof. Ľupták during opening ceremony

Kromě domácích účastníků se konference účastnilo i nemalé procento zahraničních hostů, ze kterých již tradičně většinu tvořila česká enkláva. Prvním zahraničním hostem, který vystoupil s přednáškou o chirurgické léčbě stresové inkontinence u mužské populace byl prof. Attila Majoros z Urologické kliniky Semmelweisovy Univerzity. Následně byla již středa věnována satelitním sympóziím se zaměřením na noční enurézu u dětí či možnosti terapie hyperaktivního močového měchýře. Komplexní pohled jak na diagnostiku, tak především na terapii inkontinence moči poskytl prof. Švihra z domácí Urologické kliniky. První zkušenosti s využitím a aplikací kolagenázy Clostridium histolyticum prezentoval prof. Bujdák z Urologické kliniky v Bratislavě. Po skončení odborného programu se účastníci přesunuli do prostorů Narodního domu, kde herci Slovenského komorního divadla představili svou komediální hru s názvem Fóbie.

Prof. Attila Majoros z Budapešti
s prezentací o chirurgické terapii
stresové inkontinence<br>
Fig. 2. Prof. Attila Majoros from
Budapest giving lecture about surgical
management of stress urinary
incontinence
Obr. 2. Prof. Attila Majoros z Budapešti s prezentací o chirurgické terapii stresové inkontinence
Fig. 2. Prof. Attila Majoros from Budapest giving lecture about surgical management of stress urinary incontinence

Prof. Babjuk při prezentaci
statistiky týkající se radikálních prostatektomií
v České republice<br>
Fig. 3. Babjuk during his report
about radical prostatectomy data
analysis in the Czech republic
Obr. 3. Prof. Babjuk při prezentaci statistiky týkající se radikálních prostatektomií v České republice
Fig. 3. Babjuk during his report about radical prostatectomy data analysis in the Czech republic

Druhý den konference se slova ujal prezident Slovenské urologické společnosti doc. Minčík a prezident konference doc. Lupták, kteří přivítali účastníky a oficiálně 26. Výroční konferenci SUS otevřeli. Následovaly přednášky zástupců České, Polské a Rakouské urologické společnosti. Za Českou urologickou společnost vystoupil její prezident prof. Babjuk s výsledky radikální prostatektomie v České republice. Prof. Chlosta z Krakowa, jako prezident Polské urologické asociace, zvýraznil možnost provedení resekcí tumorů ledviny i u nádorů stadia cT1b. Z okruhu pediatrické urologie bylo téma prezidenta Rakouské společnosti pro urologii prof. Klingera „Obstrukční uropatie u dětí“.

Za mladé české urology přinesla dr. Adamcová přehled doporučení týkající se MRI/TRUS fúzní biopsie prostaty, porovnání se systematickou biopsií, ale také postavení magnetické rezonance v diagnostice nádorů prostaty. Dr. Švihra Jr., jako zástupce slovenských mladých urologů, se věnoval problematice konkrementů, významu expulzivní terapie u distálních konkrementů či technických aspektech laserů. Přednášku o terapii oligometastatického karcinomu prostaty věnovanou odkazu prof. Horňáka in memoriam přednesl prof. Kliment. Následně si Medaily prof. Zvary, jako nejvyšší ocenění Slovenské urologické společnosti za celoživotní přínos, převzal prezident České urologické společnosti prof. Babjuk. Dalším oceněným z řad českých urologů byl doc. Krhut, který získal titul čestného člena Slovenské urologické společnosti.

Prof. Chlosta a přednáška o
záchovných výkonech při nádorech
ledviny<br>
Fig. 4. Prof. Chlosta and his lecture
about nephron sparing surgery
in renal cell carcinoma
Obr. 4. Prof. Chlosta a přednáška o záchovných výkonech při nádorech ledviny
Fig. 4. Prof. Chlosta and his lecture about nephron sparing surgery in renal cell carcinoma

Význam magnetické rezonance
a softwarové fúzní biopsie
prostaty od dr. Adamcové<br>
Fig. 5. Role of pre-biopsy MRI and
software fusion prostate biopsy by
dr. Adamcová
Obr. 5. Význam magnetické rezonance a softwarové fúzní biopsie prostaty od dr. Adamcové
Fig. 5. Role of pre-biopsy MRI and software fusion prostate biopsy by dr. Adamcová

Odpoledne jsme si mohli vyslechnout sdělení předních evropských odborníku v rámci kurzu ESU (European School of Urology). Přednášející prof. Malavaud z Toulouse a prof. Dominguez Escrig z Valencie nejprve podtrhli význam sekce ESU v celoživotním vzdělávaní a také možnost využití seminářů, e‑kurzů, či dostupných periodik vydávaných Evropskou urologickou společností. Samotný kurz byl zaměřený na problematiku svaly neinfiltrujícího tumoru močového měchýře z pohledu diagnostiky a terapie, ať již endoskopické nebo intravezikální adjuvantní. Prezentovány byly tipy na zlepšení záchytu tumoru s využitím moderních technologií, zlepšení endokospického ošetření cestou en‑bloc resekce, či zvýšení účinnosti intravezikální terapie.

V rámci společenského večera jsme si pak vychutnali legendu nejen slovenského jazzu Laca Décziho. Do brzkých ranních hodin se o zábavu starala urologická seskupení ze Slovenska (Uroband) a Polska (Endopower) se svou rockovou nadílkou. Páteční program vyplnilo celkem 50 komentovaných posterů, které obsáhly celou šíři urologie. Jako první se o slovo přihlásila sekce funkční urologie s převahou přednášejících z Martinské Urologické kliniky. V onkourologické části věnované nádorům močového měchýře byly předneseny práce prezentující výsledky chirurgické terapie, raritní nádory močového měchýře u dětí, ale i výsledky terapie inhibitory PD-L1. Diskuze na téma nádorů ledviny se dotýkala operačního řešení se zdůrazněním významu resekcí ledvin, vzácných histologických typů, jako jsou osteosarkom ledviny nebo smíšené epiteliální a stromální tumory (SESTL), které navzdory svému benignímu chování končí pro jejich centrální lokalizaci často nefrektomií. Již tradičně nejpočetnější skupinou byla sekce věnovaná nádorům prostaty, která podtrhla lymfadenektomii a její místo v uzlinovém stagingu, ale i nové diagnostické metody jako jsou hybridní vyšetření s využitím traceru 68Ga‑ -PSMA-11, nebo mikrosonografie prostaty. Praktická témata jako řešení komplikací u perkutánní extrakce konkrementu, nebo možnosti zvýšení životnosti endoskopického instrumentária, hlavně flexibilních ureteroskopů byla obsahem okénka o litiáze. Závěr konference patřil sdělením andrologickým, pediatrickým a několika kazuistikám.

Prof. Babjuk při přebírání
Medaile prof. Zvary z rukou
doc. Minčíka a prim. Kollárika<br>
Fig. 6. Prof. Babjuk accepting
Medal of prof. Zvara from assoc.
prof. Minčík and prim. Kollárik
Obr. 6. Prof. Babjuk při přebírání Medaile prof. Zvary z rukou doc. Minčíka a prim. Kollárika
Fig. 6. Prof. Babjuk accepting Medal of prof. Zvara from assoc. prof. Minčík and prim. Kollárik

Doc. Krhut s titulem čestného
člena Slovenské urologické
společnosti<br>
Fig. 7. Assoc. prof. Krhut receiving
status of the honorary member of
Slovak urological society
Obr. 7. Doc. Krhut s titulem čestného člena Slovenské urologické společnosti
Fig. 7. Assoc. prof. Krhut receiving status of the honorary member of Slovak urological society

Z výše uvedeného spektra přednášek je jasné, že na Výroční konferenci Slovenské urologické společnosti si každý našel témata, která ho zaujala a myšlenku nebo informaci, která ho posune zase o kus dál.

Mně zůstává jen pozvat vás na další Výroční konferenci, která se přesune na východ Slovenska, do Prešova. Pevně doufám, že Vámi vynaložená kilometráž nebude nic v porovnání s bohatým odborným či společenským programem, který pro Vás bude připraven. Závěrem jen v Prešovském dialektu „Vidzime še šicke v Prešove!“.

Plzeň, 28. 7. 2019

Kontaktní adresa:

MUDr. Matúš Mlynarčík

Urologická klinika FN Plzeň

E. Beneše 13

305 99 Plzeň

e-mail: mlynarcikm@fnplzen.cz

Střet zájmů: Žádný.

Foto: A-medi management.

Prohlášení o podpoře:

Zpracování této zprávy nebylo podpořeno žádnou společností.


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 3

2019 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#