#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Ces Urol 2019; 23(3): 181-182
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové, mílí přátelé,

po příjemně optimistickém předvolebním editorialu prof. Marko Babjuka a otcovsky laděném editorialu prof. Tomáše Hanuše není jednoduché vybrat téma, které by zaujalo širokou obec našich urologů, od těch, kteří poprvé drželi cystoskop v rukách před týdnem, po zkušené kliniky, které nemůže nic překvapit. Správně tušíte, že se nemohu vyhnout dětské urologii. Vedle toho mi však na stůl v červenci přistála nová, byť netrpělivě očekávaná vyhláška o vlastním specializovaném výcviku v urologii. Jako člena akreditační komise urologie mě nemile překvapilo, že z ní vypadla jedna důležitá věta.

Ale nejprve k té dětské urologii. Jak víte, dětská urologie má v České republice velkou tradici a Československo bylo první zemí v Evropě, které zavedlo oficiální certifikované nástavbové vzdělávání v dětské urologii již v r. 1981. Od té doby se mnohé změnilo a dvouletý evropský edukační program European Board of Paediatric Urology byl nastartován v r. 2004 s udělováním titulu Fellow of European Academy of Paediatric Urology (FEAPU).

Ale zpět k nám. Ve snaze usnadnit edukaci pro všechny regiony a zatraktivnit další vzdělávání po atestaci v základním oboru byla většině nástavbových oborů zkrácena minimální doba vzdělávání (vyhláškou v r. 2018), z toho dětské urologii na 1,5 roku. I vedoucí pracovníci v urologii poukazovali na to, že doba edukace je dlouhá, zejména kritizovali nutnost strávit půl roku mimo pracoviště na dětské chirurgii nebo na dospělé urologii pro školence vycházející z urologie, resp. dětské chirurgie. Zkrácení edukace o šest měsíců tedy bude muset nejvíce postihnout právě tuto povinnou doplňkovou praxi. Pro usnadnění edukace menším centrům dětské urologie se také plánuje rozdělit edukaci v dětské urologii na akreditovaná pracoviště I. a II. typu.

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo usilovat o grantovou podporu na MPSV pro dětské nástavbové obory. Záměrem je nejen vytvořit stabilní nový vzdělávací program, ale i podpořit regiony, které mají potřebu a zájem o odborníka v nástavbovém oboru (náhrada mzdy a hrazení všech edukačních aktivit). Grant však do dnešního dne nebyl schválen a zároveň se tím oddaluje vyhlášení nového zkráceného vzdělávacího programu.

V ČR je v současné době 8 center dětské urologie, z toho 6 s plnou akreditací, 20 dětských urologů a 5 školenců v dětské urologii. V této statistice patříme k evropské špičce, přesto jsou regiony, kde dětský urolog chybí. Se vznikem dalších center souvisí debata, která běží i na evropské úrovni, o provádění standardních bazálních a standardních pokročilých a superspecializovaných výkonů (centralizovaná péče). Ta ovlivní i zájem nových školenců o obor dětská urologie, ale také jejich kompetence.

Mladým urologům bych chtěl vzkázat, nebojte se dětského pacienta, jejich krásných maminek a pokorných otců, všem dokážete hodně pomoci. Zjistíte, že komunita dětských urologů je přátelská nejen u nás, ale všude ve světě. Nebojte se oslovit svého šéfa či jakéhokoli dětského urologa s dotazem: Mohla bych /Mohl bych vám pomoci v dětské urologii?

A nakonec k té chybějící větě. Z nové vyhlášky o vlastním specializovaném výcviku vypadla po 14 letech možnost nahradit dvě otázky ústní atestační zkoušky úspěšně složenou zkouškou European Board of Urology. Věřím, že tato změna neodradí naše mladé školence a že neztratí motivaci dále se hlásit a podstupovat tyto zkoušky EBU; věřím, že v tomto směru nepoleví ani tlak jejich vedoucích pracovníků a školitelů. Česká urologická společnost maximálně podporuje účast mladých lékařů na edukačních akcích u nás a v zahraničí a snad zůstane i finanční podpora úspěšným absolventům FEBU zkoušek. Jedinečný blokový edukační kurz EUREP se koná v Praze, jen je nutné se včas a rychle přihlásit. Jsem optimista!

Stejně jako profesor Tomáš Hanuš i já po dlouhém období končím svůj mandát v řídících funkcích České urologické společnosti. Děkuji Vám za důvěru, podporu a spolupráci, kterou jsem velmi dobře vnímal a které jsem si vážil. Přeji Vám všem spokojenost ve Vaší práci a radost v osobním životě.

doc. MUDr. Radim Kočvara, CSc.

Urologická klinika VFN a 1. LF UK,

Ke Karlovu 6,

128 08 Praha 2

Praha, 2. 8. 2019


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 3

2019 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#