#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na výběru inkontinenčních pomůcek záleží − ale jak se mezi nimi neztratit?

14. 4. 2020

I přes značné pokroky v medicíně se stále velké množství pacientů potýká s inkontinencí, která omezuje jejich pohodlí a zhoršuje kvalitu jejich života. Pokud již byly vyčerpány léčebné možnosti, jsou tito pacienti odkázáni na používání inkontinenčních pomůcek, a proto by se každý urolog i praktický lékař měl orientovat v aktuální nabídce a možnostech jejich využití.

Sběrné pomůcky

Z hlediska funkčnosti se pomůcky dělí na sběrné, obstrukční a absorpční. Funkce sběrných pomůcek spočívá v odvádění moči do nádoby či sáčku. Kromě podložní mísy a močové láhve se mezi sběrné pomůcky řadí také permanentní močový katétr či urinální kondom. Výhoda obou posledně jmenovaných pomůcek je především v omezení kontaktu moči s pokožkou, čímž se snižuje riziko jejího poškození. Naopak u permanentního močového katétru stoupá riziko rozvoje močové infekce a ochabnutí močového měchýře.

Obstrukční pomůcky

Mužské obstrukční pomůcky stlačují penis, a zabraňují tak samovolnému úniku moči. Používají se především svorky, jejichž výhoda spočívá v jednoduché obsluze a nízké ceně. Nevýhodou může být poškození kůže a ischémie v oblasti penisu při nevhodné manipulaci, proto by svorky měly být používány s velikou opatrností.

U žen se tyto prostředky dělí na intrauretrální, extrauretrální a intravaginální, v klinické praxi se používají méně často.

Absorpční pomůcky

Podstatná část populace využívá absorpční pomůcky, mezi něž patří vložky, vložné pleny, plenkové kalhotky, fixační kalhotky, ale také absorpční podložky. Účelem jejich použití je absorpce tekutiny, regulace zápachu, diskrétnost a ochrana pokožky před kožními reakcemi. U každého výrobku je potřeba rozlišovat velikost, savost či pohlaví, pro které byl navržen. Také je nezbytné brát v potaz aktivitu jedince.

Pacientům s mírnou inkontinencí většinou postačí výrobky s nízkou absorpční kapacitou, kterou zajišťují především slipové vložky. Naopak při silném úniku moči je lepší sáhnout po pomůckách s vyšší absorpční kapacitou. Vhodné jsou vložné pleny nebo plenkové kalhotky, které ocení i méně pohybliví či ležící pacienti, ale stejně dobře poslouží při samovolných únicích během spánku. Aktivním osobám jsou určeny inkontinenční vložky, jež na rozdíl od těch menstruačních mají speciální složení, a zajišťují tak při sportu dostatečnou ochranu.

Kdy je čas na výměnu pomůcky?

Výměna pomůcek by se měla provádět minimálně 3× denně, někteří výrobci doporučují optimální rozpětí mezi 4 a 8 hodinami a také vždy po každé stolici, některé pomůcky jsou navíc vybaveny indikátorem vlhkosti. Při výměně je vhodné nechat pokožku dobře odvětrat, omýt a ošetřit vhodnými kosmetickými prostředky.

Při péči o inkontinentního pacienta by měl lékař zvládnout zahájit nejen adekvátní léčbu inkontinence, ale zároveň by měl umět pomoci s výběrem vhodné inkontinenční pomůcky. Ke každému pacientovi je navíc nezbytné přistupovat individuálně, protože jedině tak získá možnost žít nadále plnohodnotný život bez omezení.

(mraf)

Zdroje:
1. Cottenden A. et al. Management with continence products. In: Abrams P., Cardozo L., Khoury S., Wein A. (eds.). Incontinence. 5th International Consultation on Incontinence. Health Publications Ltd., 2013.
2. Seni booklet CZ. Seni.cz, 2018.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Urologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#