#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Looking back at the 30th Annual Meeting of Pediatric Urologists


Autoři: Marcel Drlík Předseda Pediatrické Sekce Čus
Působiště autorů: Urologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Ces Urol 2019; 23(3): 264-266
Kategorie: Informace

Letošní kulaté výroční setkání dětských urologů připadlo na hlavní město. Ve dnech 17.–18. 5. 2019 se v nově zrekonstruovaném Lékařském domě ČLS JEP v Praze uskutečnila vrcholná akce pediatrické sekce ČUS, pořádaná letos Urologickou klinikou 1. LF UK a VFN. Akce se zúčastnilo celkem 65 registrovaných účastníků, mezi nimi i kolegové ze Slovenska, Rakouska a Polska.

Hlavními tématy setkání byla urolitiáza v dětském věku a rekonstrukce hypospadií. Po zahájení uvítal účastníky současný předseda pediatrické sekce ČUS MUDr. Marcel Drlík a v krátkosti představil pořádající pracoviště, kterému patří ve vztahu k tématům sjezdu řada prvenství na území České republiky. V roce 1985 byla na Urologické klinice provedena první perkutánní extrakce konkrementu, v roce 1987 první LERV a v roce 1992 první laloková uretroplastika Onlay. Úvodní den setkání byl rozdělený do čtyř bloků, dva byly věnovány urolitiáze u dětí, další blok se věnoval rekonstrukcím distálních hypospadií a poslední pak rekonstrukcím proximálních hypospadií. Následující den se skládal ze dvou bloků věnovaným variím. V každém z bloků týkajících se hlavních témat zazněly kromě původních prací vždy jedna či dvě vyzvané přednášky. Doc. R. Kočvara přednesl vysoce hodnocenou přednášku na téma metabolického vyšetření a metafylaxe urolitdiázy u dětí, dr. A. Petřík hovořil o léčbě litiázy pomocí LERV a dr. T. Hradec o endoskopické léčbě litiázy v dětském věku včetně miniaturizovaného instrumentária mini a microPERC. V blocích týkajících se rekonstrukcí hypospadií zazněly vyzvané přednášky dr. J. Trachty o dvojdobé uretroplastice pomocí volného štěpu z předkožky (dle Bracky) a dr. Z Vaĺové o chirurgickém řešení ventrální angulace penisu u hypospadií. Kromě vyzvaných sdělení ještě zaznělo celkem 23 původních prací. Velmi zajímavá byla práce dr. Adama Halińského ze Zieloné Góry, který prezentoval 110 případů flexibilní ureterorenoskopie pro litiázu u dětí. Takto vysoké počty pacientů jsou samozřejmě možné jen díky velké centralizaci tohoto onemocnění na jedno pracoviště (přes 90 % dětí z celého Polska).

Nově zrekonstruovaný sál Lékařského domu byl důstojným místem pro konání setkání<{r>
Fig. 1. Recently reconstructed Lékařský dům hall was a representative space for the meeting
Obr. 1. Nově zrekonstruovaný sál Lékařského domu byl důstojným místem pro konání setkání<{r> Fig. 1. Recently reconstructed Lékařský dům hall was a representative space for the meeting

Stánek lázní Kynžvart – jediných lázní v České republice specializujících se na lázeňskou léčbu dětí s dysfunkcemi
dolních močových cest<br>
Fig. 2. Kynžvart Spa stand – the only spa in the Czech republic specializing in the treatment of children with
low urinary tract dysfunction
Obr. 2. Stánek lázní Kynžvart – jediných lázní v České republice specializujících se na lázeňskou léčbu dětí s dysfunkcemi dolních močových cest
Fig. 2. Kynžvart Spa stand – the only spa in the Czech republic specializing in the treatment of children with low urinary tract dysfunction

Sdělení hlavního sponzora se týkalo novinek o enuréze – prací, které zazněly na letošním kongresu Evropské společnosti pro dětskou urologii (ESPU) v Lyonu. Novinky přednesl dr. Marcel Drlík. Účastníci setkání si také se zájmem vyslechli sdělení dr. D. Šaškové o lázeňské léčbě dětských pacientů s nefrourologickými onemocněními. Lázně Kynžvart jsou v současné době jediným zařízením tohoto druhu v ČR, které se na tato onemocnění specializuje.

Na závěr programu prvního dne setkání proběhla valná hromada pediatrické sekce ČUS. Předseda sekce dr. M. Drlík přednesl členům zprávu o dosavadním vývoji jednání s ÚZIS týkající se kultivace vykazování péče o dětsko‑urologické pacienty v rámci plánovaného DRG restart. Doc. R. Kočvara referoval o novinkách v budoucí organizaci vzdělávání v oboru dětská urologie. Členové sekce také odsouhlasili Urologické oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové jako organizátora příštího setkání 22.–23. 5. 2020 v Rychnově nad Kněžnou a témata setkání: vezikoureterální reflux, varle a traumata urogenitálního ústrojí.

Kromě odborných příspěvků dokládajících velmi dobrou úroveň české dětské urologie a zapálených diskuzí, poskytlo setkání prostor pro neformální setkávání a navazování kontaktů jak v prostorách Lékařského domu, tak i na slavnostní pracovní večeři v nedaleké restauraci Demínka.

Novinkou letošního setkání bylo hlasování účastníků o nejlepší příspěvek. Částkou 3 500 Kč byla oceněna jedna nelépe hodnocená vyzvaná přednáška a jedna původní práce. Účastníkům se nejvíce líbila state‑of‑the art přednáška doc. Kočvary o metafylaxi litiázy v dětském věku a velmi vtipná přednáška A. Pacákové o kvalitě života dospělých pacientů po uretroplastikách pro hypospadie v dětství. Celá konference se nesla ve velmi přátelském duchu a úspěšně tak navázala na předchozí setkání.

Na závěr bych rád vyjádřil poděkování za celou sekci dětské urologie za významnou finanční podporu pro organizaci této oficiální akce ČUS a za platformu, kterou ČUS trvale poskytuje sekci dětské urologie.

Praha, 26. 5. 2019

Kontaktní adresa:

MUDr. Marcel Drlík, FEAPU

Urologická klinika 1. LF UK a VFN

Ke Karlovu 6, Praha 2

e‑mail: marcel.drlik@seznam.cz

Střet zájmů: Žádný.

Foto: Archiv autora.

Prohlášení o podpoře: Zpracování této zprávy nebylo podpořeno žádnou společností.


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 3

2019 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#