#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Saccharomyces boulardii –  probiotická kvasinka z Indočíny


Autoři: M. Lukáš
Působiště autorů: Klinické a výzkumné centrum pro idiopatické střevní záněty ISCARE I. V. F. a. s. a 1. LF UK v Praze
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2015; 69(3): 269-270
Kategorie: Lékový profil
doi: https://doi.org/10.14735/amgh2015269

Objev nejvyužívanějšího probiotika současnosti, kvasinky Saccharomyces boulardii (SB), podobně jako u řady jiných významných medicínských objevů, byl do značné míry podmíněn náhodnými okolnostmi. V roce 1920 francouzský mikrobiolog Henri Boulard podnikl cestu do Indočíny, a to v době zuřící epidemie cholery. Všiml si, že místní obyvatelé, kteří pravidelně pijí speciálně připravený čaj z tropického ovoce, nebyli závažnou střevní chorobou postiženi nebo u nich onemocnění probíhalo mitigovaně. Jednalo se o čaj připravovaný z kůry plodů liči a mangostany lahodné. Při podrobném zkoumání zjistil, že tento čaj obsahuje kvasinku ze skupiny saccharomycet, která roste při vyšších teplotách, čímž se odlišuje od jiných, v té době známých druhů kvasinek. Nově objevený kmen se mu podařilo izolovat a později jej označil jako Saccharomyces boulardii. V roce 1947 koupila patent firma Laboratories Biocodex, která připravila tovární výrobu této kvasinky. Od roku 1953 je SB používána ve Francii jako nejčastěji užívaný lék k prevenci i k terapii infekčně podmíněných průjmovitých stavů. V celé historii bylo provedeno celkem 27 kontrolovaných klinických zkoušek se SB u dospělých pacientů, z nichž 81 % mělo signifikantně pozitivní efekt v porovnání s placebem [1,2].

Mechanizmus účinku

Protizánětlivý a antimikrobiální efekt kvasinky SB je komplexního charakteru a je zprostředkován několika mechanizmy:

  • a) Interferencí s produkty látkového metabolizmu patogenních bakterií, včetně inaktivace bakteriálních toxinů (klostridiový toxin A/B, cholerový enterotoxin nebo endotoxin patogenních kmenů E. coli). Mechanizmus inaktivace toxinu je zprostředkován vyvázáním toxinu nebo přímým rozložením toxinu pomocí produkovaných bakteriálních proteáz.
  • b) Kolonizační rezistencí – typickou vlastností většiny probioticky působících mikrobiot. Tento fenomén je vyvolán osídlením a adhezí SB k epiteliální výstelce sliznice tenkého a tlustého střeva a současnou kompeticí o nutriety.
  • c) Stimulací metabolické aktivity enterocytů a kolonocytů, které pod vlivem jejího účinku využívají jako energetický zdroj mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Tak se SB nepřímo podílí na posílení slizniční bariéry.
  • d) Zvýšením tvorby sekrečního imunoglobulinu IgA a lokálních antibakteriálních peptidů-defenzinů a potlačením aktivity NFkB v cytozolu epiteliálních a imunokompetentních buněk se SB spolupodílejí na dosažení vyrovnaného poměru mezi prozánětlivými a protizánětlivými cytokiny.
  • e) Účastí na rychlé obnově porušeného složení střevních mikrobiotů po antibiotické terapii tím, že vytváří vhodné prostřední k adhezi a pomnožení fyziologické střevní flóry.

Využití v klinické praxi

Prevence tzv. post-antibiotických průjmů a průjmů cestovatelů

Metaanalýza 10 studií posuzujících efektivitu a bezpečnost SB v prevenci a terapii postantibiotických průjmů potvrdila, že podávání SB současně se širokospektrálními antibiotiky snižuje výskyt střevních vedlejších účinků o více než 50 % (RR 0,47; 95% CI 0,35– 0,63; p < 0,001). V gastroenterologické praxi je vhodné využít profylaktické podání SB při kombinované antibiotické eradikační léčbě u helikobakterové infekce. Na rozdíl od jiných probiotických kmenů, není kvasinka SB citlivá na antibiotickou léčbu a její aktivita a kolonizace trávicího ústrojí není současně podávanou antibiotickou terapií ovlivněna. V jiné studii byl sledován výskyt průjmů u hospitalizovaných pacientů, kteří byli léčeni betalaktamovými antibiotiky. Ti nemocní, kteří byli randomizováni k současné léčbě se SB měli výskyt průjmů v 7,2 % případů v porovnání se 14,6 % pacientů, kteří dostávali k antibiotické léčbě placebo [1– 4].

Recidivující infekce Clostridium difficile

SB díky svým specifickým vlastnostem a schopnosti vázat a inaktivovat klostridiový toxin je nejvýznamnějším probiotikem, které se používá v klinické praxi v terapii i v prevenci recidivy této obávané střevní infekce. Před časem zveřejněná metaanalýza šesti studií posuzující vliv probiotik v prevenci recidiv klostridiové infekce ukázala, že profylaktické podávání probiotik je spojeno s významným snížením recidiv této infekce (RR 0,59; 95% CI 0,41– 0,85; p = 0,005). Ve dvou studiích bylo potvrzeno, že následné podávání SB po přeléčení klostridiové infekce vyššími dávkami perorálně podávaného vankomycinu je spojeno s významným snížením četností recidiv této infekce. Příznivé výsledky provedených studií s podáváním SB v prevenci vzniku nebo recidiv klostridiové infekce implementovala Česká společnost infekčního lékařství, Česká společnost klinické mikrobiologie a Česká pediatrická společnost do svých doporučení [1– 4]. U dospělých osob se preventivní podávání SB ukázalo být efektivní v profylaxi průjmu cestovatelů. Při léčení již vzniklého akutního průjmu již tak dobrý efekt SB nebyl ve studiích dokladován [1].

Ostatní indikace

Symptomatická terapie střevní dyspepsie u nemocných se syndromem dráždivého tračníku a podpůrná terapie směřující k úpravě dysmikrobie u nemocných s ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou představují další indikace ve kterých lze SB využít v klinické praxi [5,6].

Informace o preparátu

ENTEROL (tobolky nebo sáčky k přípravě suspenze) – jedná se o léčivo ze skupiny eubiotik (ATC kód: A07FA02). Jedna tobolka (250 mg) lyofilizovaného substrátu obsahuje 1 × 109 životaschopných buněk Saccharomyces boulardii. Běžné dávkování je 2– 4 tobolky pro dospělé a pro děti starší než 4 roky. U dětí mladších 4 let se podávají 1– 2 tobolky denně. U osob s poruchou polykání nebo u malých dětí lze lyofilizovaný substrát zředit ve vodě nebo promíchat s potravou. Vedlejší účinky jsou vzácné a zahrnují bolesti břicha, meteorizmus, zácpu, alergické kožní projevy. V literatuře je zaznamenáno několik případů fungemie u pacientů, kteří měli zaveden centrální venózní katetr. Podání antimykotik a zrušení centrálního venózního katetru bylo spojeno s úplnou úpravou stavu. Nebyl pozorován přenos rezistence mezi bakteriemi a kvasinkami. Přípravek je kontraindikován při prokázané přecitlivělosti na některou z komponent přípravku a u pacientů se zavedeným centrálním katetrem. Vzhledem k nedostatku údajů se lék nedoporučuje podávat v laktaci a graviditě [7].

prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.

Klinické a výzkumné centrum

pro idiopatické střevní záněty ISCARE I.V.F. a.s.

Jankovcova 1569/2c, 170 00 Praha 7

milan.lukas@email.cz


Zdroje

1. McFarland LV. Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients. World J Gastroenterol 2010; 16(8): 2202– 2222.

2. McFarland LV. Meta-analysis of probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea and the treatment of Clostridium difficile disease. Am J Gastroenterol 2006; 101(4): 812– 822.

3. Doporučený postup diagnostiky a léčby kolitidy vyvolané Clostridium difficile: Garantují Společnost infekčního lékařství ČLS JEP a Společnost pro lékařskou mikrobiologii ČLS JEP. [online]. Dostupné z: www.infekce.cz/ Standardy/ DoporCDI10.docx.

4. Bělohlávková S, Bronský J, Burianová I et al. Doporučení pracovní skupiny dětské gastroenterologie a výživy ČPS pro výživu kojenců a batolat. Čes- slov Pediat 2014; 69 (Suppl 1).

5. Tang HY, Wu H, Mao JW et al. Clinical study on Saccharomycres boulardii in the treatment of patients with mild do moderate ulcerative colitis. Conference on Control and Automation 2014; Taichung, Taiwan.

6. Guslandi M, Giolo P, Testoni PA. A pilot trial od Saccharomyces boulardii in ulcerative colitis. Eur J Gastroenterol Hepatol 2003; 15(6): 697– 698.

7. Souhrn údajů o přípravku Enterol. Sp.zn. sukls59872/ 2013. [online]. Dostupné z: www.sukl.cz/ download/ spc/ SPC119001.doc.

Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná
Článek Kvíz

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 3

2015 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#