#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Správná odpověď na kvíz


Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2015; 69(3): 259
Kategorie: Různé

Motto: „Marnost nad marnost –  praví Kazatel –  marnost nad marnost, všechno je marnost…”
Kaz 1,2; 2,21– 23

Vznik Crohnovy nemoci de novo

Výsledek 20letého sledování a léčení pacienta je příznačně shrnut ve známém biblickém textu, který sarkasticky hodnotí efekt lidského snažení. Jaká je příčina velmi agresivního průběhu stonání uvedeného pacienta, ve kterém po více než 15 letech od provedení proktokolektomie pro ulcerózní kolitidu došlo k prudkému vzplanutí střevního zánětu ve vytvořeném pánevním reservoiru i v perianální oblasti?

V úvahu přicházejí tři vysvětlení. První z nich prezentuje představa, že u nemocného se od počátku jednalo o správně nerozpoznanou Crohnovu chorobu, která postihovala pouze tlusté střevo, měla charakteristický proces šíření nemoci z rekta směrem do orálních částí tlustého střeva s difuzním katarálně hemoragickým typem zánětu, nepřítomností viditelných vředů a negativitou ASCA protilátek. I při akceptování výše uvedeného, pokulhávajícím faktem zůstává, proč proběhlo 15leté bezpříznakové období s dobrou funkcí ileo-pouch-anální anastomózy a teprve po této době došlo k závažným klinickým projevům?

Druhým vysvětlením může být, že u pacienta se jedná o agresivně a těžce probíhající pouchitidu, která má velmi neobvyklé projevy, jež připomínají Crohnovu nemoc. Většina tzv. pouchitid –  zánětů sliznice tenkého střeva ve vytvořeném pánevním vaku pro ulcerózní kolitidu, má charakter druhotného zánětu, ke kterému dochází v důsledku technicky nedokonalé konstrukce pouche, při ponechání zánětem změněné sliznice distálního rekta (tzv. cuffitida), nebo v důsledku pooperačních komplikací a dehiscence pouchanální anastomózy se sekundárním hojením s tvorbou stenózy anastomózy a následnou poruchou evakuace vaku. Imunitně podmíněná pouchitida je méně častá a většinou dobře reaguje na léčbu antibiotiky a dlouhodobou terapii probiotiky.

Domníváme se, že u našeho pacienta je nejpravděpodobnějším vysvětlením třetí možnost –  vznik Crohnovy nemoci de novo. Jde nepochybně o pacienta, který má silné imunologické „pozadí“ pro vznik autoimunitně zprostředkovaných chorob. Vznik ulcerózní kolitidy, jejíž makroskopický a histologický nález v resekátu i klinický průběh nevzbuzoval žádné diferenciálně diagnostické pochybnosti, s agresivním průběhem, který si vyžádal proktokolektomii a byl za 10 let následován projevy ankylozující spondylitidy s HLA B27 pozitivitou a nutností biologické léčby, tuto představu intenzivní predispozice k autoimunitním chorobám dobře dokumentují. Stenóza ileo-pouch-anální anastomózy, rozsáhlý perianální absces obkružující řitní kanál, mnohočetné hluboké vředy v distálním rektu, v análním kanále a mnohočetné vředy v přívodné kličce s její stenózou, jsou zcela odlišným nálezem od slizničního zánětu při primární nebo sekundární pouchitidě. Histologický nález z biopsií z místa vředů v reservoiru i v přívodné kličce prokázal floridní a fokální zánětlivé změny, místy s aktivovanými histiocyty, které jsou průvodním jevem Crohnovy choroby. V recentní literatuře i ze zkušeností zahraničních expertů je zřejmé, že u nemocných s vytvořenou IPAA pro typickou ulcerózní kolitidu, není vznik Crohnovy nemoci de novo výjimečný a už vůbec ne absurdní, zvláště u dětských pacientů, kde je tento fenomén již delší dobu nevyřešeným problémem (osobní sdělení prof. Dana Turnera, Jeruzalem). V současné době pozorujeme na našem pracovišti dalších pět nemocných, kteří byli před mnoha lety operováni pro typický a těžký průběh ulcerózní kolitidy a u kterých se po několika letech objevily v přívodné kličce, v ileo-pouch-anální anastomóze známky Crohnovy nemoci.

V současné době je referovaný nemocný již ve stabilizovaném stavu, na konci roku 2014 se musel podrobit operačnímu výkonu, při kterém byla provedena drenáž podkovovitého, objemného perianálního abscesu a diskonekce tenkého střeva s axiální ileostomií s dlouhodobou léčbou antibiotiky V další době je plánována extirpace pouche a vytvoření terminální ileostomie jako trvalého řešení stavu. Terapie adalimumabem pro Bechtěrevovu nemoc probíhá bez přerušení.

prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.

Klinické a výzkumné centrum

pro idiopatické střevní záněty ISCARE I.V.F.

Jankovcova 1569/2c, 170 00 Praha 7

milan.lukas@email.cz


Zdroje

1. Shen B, Remzi FH, Hammel JP et al. Family history of Crohn´s disease is associated with an increased risk for Crohn´s disease of the pouch. Inflamm Bowel Dis 2009; 15(2): 163–170. doi: 10.1002/ibd.20646.

2. Miraflor E, ZAghiyan KN, Barmparas G et al. Denovo Crohn´s disease after ileal pouch-anal anastomosis for ulcerative colitis and inflammatory bowel disease-unclassified – long-term follow up of a prospective IBD registry. Washington: DDW 2015: Tu1077.

Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná
Článek Kvíz

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 3

2015 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#