#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Digestivní endoskopie


Autoři: O. Urban
Působiště autorů: Centrum péče o zažívací trakt, Vítkovická nemocnice a. s., Ostrava
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2015; 69(3): 193
Kategorie: Editorial
doi: https://doi.org/10.14735/amgh2015193

Vážení čtenáři,

letošní třetí číslo časopisu Gastroenterologie a hepatologie je věnováno zejména endoskopii. Obsahuje především abstrakta z 37. slovenských a českých endoskopických dní, které se konaly 28.– 29. 5. 2015 v Trnavě. Dokonale zorganizovaná mezinárodní přehlídka všeho podstatného, co současná digestivní endoskopie nabízí, ukázala, že se slovenská gastroenterologie s přehledem vyrovnává s největšími výzvami oboru. V „Malém Římě“ byla k vidění velká endoskopie. Organizačnímu týmu vedenému dr. Pekárkovou patří obdiv a poděkování. Následující, v pořadí 38. ročník českých a slovenských endoskopických dní, se bude konat v květnu 2016 v Hradci Králové.

V původní práci dr. Klimenta je na souboru šesti nemocných analyzována problematika žlábkové pankreatitidy. Jedná se o zvláštní formu chronické pankreatitidy charakterizovanou vznikem fibrotizujících zánětlivých změn v oblasti „žlábku“ mezi hlavou pankreatu, duodenem a žlučovodem. Pro diagnostiku jsou zásadní zobrazovací metody, především CT, MR a EUS. Onemocnění se prezentuje ve dvou formách. Pro cystickou formu je typická přítomnost cyst ve stěně duodena, forma solidní může napodobovat adenokarcinom hlavy pankreatu.

S další vzácnou chorobou, biliární papilomatózou, se můžeme seznámit v práci dr. Buriánové. Onemocnění je charakterizováno tvorbou mnohočetných papilárních adenomů žlučových cest a je považováno za prekancerózu s rizikem maligního zvratu ve 25– 50 %. Typickým projevem onemocnění je produkce mucinu, který může dilatovat ústí Vaterovy papily do endoskopického obrazu rybích úst („fish mouth“). Pro diagnostiku a zejména staging je zásadní metodou cholangioskopie s nálezem obrazu „rybích vajíček“, případně „korálového útesu“.

Raritní diagnózu herpetické ezofagitidy u imunokompetentní nemocné popisuje dr. Vítek. Typický endoskopický obraz vředů vzhledu sopečného kráteru může navést diagnostickou rozvahu endoskopisty správným směrem. Diagnózu většinou potvrdí histologické vyšetření s typickým nálezem mnohojaderných buněk s eozinofilními Cowdryho tělísky a přímý průkaz viru metodou PCR.

Zajímavý případ Budd-Chiariho syndromu uvádí dr. Olbrechtová. Toto život ohrožující onemocnění zná každý gastroenterolog, diagnostikováno je však zřídka. Až v 80 % případů je komplikací jiného základního onemocnění, typicky polycythaemia vera. V uvedeném případě byla pravděpodobnou příčinou kombinace gravidity a Crohnovy choroby.

Dr. Král se zabývá problematikou screeningu kolorektálního karcinomu z pohledu praktického lékaře. Analýzou odpovědí celkem 522 praktických lékařů dospěl k závěru, že kazetový iTOKS používá 66 %, iTOKS analyzátor 23,5 % a do laboratoře vzorky stolice odesílá 7,5 % z nich. Důležité je zjištění, že nastavení cut-off u kazetových iTOKS bylo v rozmezí 10– 200 ng/ ml, což se negativně projeví variabilitou senzitivity a specificity testu.

Vážení čtenáři. Věřím, že Vás zmínky o Malém Římě, rybích ústech, korálovém útesu a kráteru sopky naladily na letní dovolenou. Pokud si svůj časopis zapomenete přibalit, můžete využít webového přístupu na www.csgh.info.

Přeji Vám klidnou dovolenou


MUDr. Ondřej Urban, Ph.D.

předseda ES ČGS a koeditor sekce digestivní endoskopie

ondrej.urban@nemvitkovice.cz


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná
Článek Kvíz

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 3

2015 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#