#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Waye JD, Mařatka Z, Armenglo Miró JR. DIGESTIVE ENDOSCOPY: Terminology with definitions and classification of diagnosis and therapy


Autoři: J. Kotrlík
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2012; 66(6): 496
Kategorie: Různé: recenze

Každý český gastroenterolog by měl mít radost, že v roce 2012 vyšlo další vydání Mařatkovy Terminologie.

Prof. Mařatka se začal intenzivně věnovat endoskopické terminologii až po skončení aktivní práce gastroentero­loga. Již v roce 1984 vyšlo první vydání Terminologie digestivní endoskopie. Je třeba zdůraznit, že tato publikace byla postupně přeložena do 13 jazyků, včetně finštiny a čínštiny. Většina gastro­enterologů světa pak poznala jméno Zdeňka Mařatky a věděla, že je z Prahy a z Československa a později z Česka. V roce 1994 v rámci 10. světového gastroenterologického kongresu v Los Angeles se konalo zasedání OMEDu, nyní WEO (World Endo­scopic Organisation). Tehdejší předseda této organizace hodnotil práci jednotlivých komisí. Prof. Mařatka tehdy po mnoha letech končil činnost předsedy termino­logické komise a byl hodnocen jako nejlepší pro konkrétní výsledky a bez požadavku na zvláštní dotace. Plénum jej odměnilo dlouhotrvajícím potleskem vestoje. Mařatkovi bylo v té době 80 let.

Endoskopie je neodmyslitelnou součástí gastroenterologie. Sjednocení terminologie při hodnocení nálezů usnadňuje společnou řeč gastroentero­logů a umožňuje srovnatelnost prací v různých částech světa také multicentrické studie.

O významu endoskopické termino­logie dnes nikdo nepochybuje. Páté vydání je také nepochybným dokladem potřebností této publikace pro novou generaci gastroenterologů. Každý počínající endoskopista se musí dobře připravit ke správnému hodnocení a popisu svých endoskopických výkonů. V pátém vydání jsou nově uvedeny kapitoly o endosonografii, enteroskopii a o chirurgické laparoskopii.

Je velkou zásluhou předsedy WEA Jeroma Waye, že se ujal práce na posledním vydání. Tento světově proslulý gastroenterolog, který se s Mařatkou dobře znal, vykonal velmi dobrou práci. Nemenší obdiv je třeba věnovat s poděkováním Franzi Reuterovi, který byl „dvorním nakladatelem“ Mařatky a také i jeho přítelem. On byl nepochybným iniciátorem 5. vydání.

Endoskopická terminologie by měla být v knihovně každého gastro­enterologa. Občas by měla být informací i pro internistu a také pro lékaře první linie. Knížka středního formátu má 222 stran s řadou fotografií. Stojí 46 eur. Nakonec jen malou kritiku: ne všechny obrázky mají dokonalou kvalitu. To platí zejména o endosono­grafické dokumentaci.

doc. MUDr. Jan Kotrlík, CSc.

jan.kotrlik@tiscali.cz


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná
Článek Omeprazol

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 6

2012 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#