#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Empagliflozin získal úhradu pro léčbu srdečního selhání

3. 5. 2022

Zdravotní pojišťovny od 1. května uhradí pacientům se srdečním selháním se sníženou ejekční frakcí přípravek Jardiance® (empagliflozin). S úhradou jej mohou předepisovat kardiologové, dětští kardiologové, angiologové a internisté. V polovině dubna o tom rozhodl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Statisíce Čechů, kteří tímto vážným onemocněním trpí, se tak dočkají dalšího účinného léku. Přípravek vyrábí společnost Boehringer Ingelheim.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

„Schválení úhrady je přelomová událost, protože se tím zvyšuje dostupnost moderní léčby pro pacienty. Zajistí se také naplnění doporučení Evropské kardiologické společnosti, aby všichni pacienti se srdečním selháním se sníženou ejekční frakcí měli dostupnou čtyřkombinaci léků, která zahrnuje gliflozin. Ten pacientům nejen prodlužuje život, ale také zvyšuje jeho kvalitu a snižuje riziko úmrtí a hospitalizace,“ vysvětluje předseda České asociace srdečního selhání České kardiologické společnosti prof. MUDr. Filip Málek, Ph.D., MBA.

Evropská komise rozhodla o registraci přípravku Jardiance® 17. června 2021, a to na základě výsledků studie EMPEROR-Reduced. V ní empagliflozin prokázal 25% snížení kombinovaného relativního rizika kardiovaskulárního úmrtí nebo hospitalizace v důsledku srdečního selhání nezávisle na tom, zda pacient trpí diabetem 2. typu, či nikoliv. Výsledky studie také ukázaly, že empagliflozin snížil relativní riziko první a opakované hospitalizace způsobené srdečním selháním o 30 %.

Úhrada ze zdravotního pojištění se týká přípravku Jardiance® 10 mg po 28 tabletách, a to u pacientů s chronickým srdečním selháním s ejekční frakcí ≤ 40 % a eGFR > 20 ml/min/1,73 m2, u nichž i přes optimální léčbu přetrvávají příznaky třídy NYHA II–III. Optimální léčba znamená terapii alespoň jedním inhibitorem angiotenzin konvertujícího enzymu (ACEi) nebo blokátorem receptoru AT1 pro angiotenzin II (ARB, sartanem) a zároveň betablokátorem (BB) a antagonistou mineralokortikoidního receptoru (MRA). Pacient ji užívá v cílové dávce dle doporučení nebo v maximální tolerované dávce.

Ostatní varianty přípravku Jardiance® (30× 10 mg a 90× 10 mg), které jsou v Česku na trhu, pojišťovny hradí jen u pacientů s diabetem 2. typu a předepsat je s úhradou mohou pouze diabetologové, endokrinologové a internisté.

Srdeční selhání postihuje více než 60 milionů lidí na celém světě, v Evropě je nejčastější příčinou hospitalizace. Prevalence dle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) meziročně narůstá v průměru o 9 % a odborníci očekávají, že se zvyšujícím se průměrným věkem populace bude pacientů nadále přibývat. Dle odhadu českých kardiologů může počet lidí se srdečním selháním do roku 2030 stoupnout až o 50 %, přibližně na 450 tisíc.

O společnosti Boehringer Ingelheim

Společnost Boehringer Ingelheim vyvíjí průlomové terapie, které mění k lepšímu životy současných i budoucích generací. Jako jedna z nejvýznamnějších biofarmaceutických společností na světě se zaměřením na výzkum vytváří prostřednictvím inovací hodnoty v oblastech, v nichž doposud chyběly vhodné způsoby léčby. Společnost Boehringer Ingelheim je od svého založení v roce 1885 rodinným podnikem s dlouhodobou perspektivou. Více než tisíc zaměstnanců společnosti působí na 130 trzích světa ve třech obchodních oblastech: humánní léčivé přípravky, veterinární medicína a biofarmaceutická smluvní výroba. 

Více informací: www.boehringer-ingelheim.cz

PC-CZ-102132



Štítky
Angiologie Interní lékařství Kardiologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Praktické aspekty mezioborové spolupráce při diagnostice a léčbě srdečního selhání
Autoři: MUDr. Sylvie Štrégl Hrušková, prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., MUDr. Marie Lazárová

Jak proměnil léčbu srdečního selhání nástup gliflozinů
Autoři: MUDr. Kristýna Kyšperská, MUDr. Jan Beneš

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#