#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč stále nemáme alergickou rinitidu pod kontrolou?

29. 8. 2018

Mít alergickou rinitidu je v dnešní době považováno téměř za normální. Terapie zůstává opomíjena a kvalita života nemocných tomu odpovídá. Najdeme řešení?

V čem je problém?

Alergická rinitida, k jejíž léčbě máme řadu účinných a bezpečných prostředků, zůstává pro řadu pacientů trápením. Důvodů je mnoho:

  1. Existuje významný rozdíl mezi pohledem pacientů a lékařů. Výsledkem je, že alergická rinitida zůstává nedoceněná, nedostatečně diagnostikovaná a nedostatečně léčená. Většina lékařů nevyužívá plně aktuální možnosti léčby.
  2. Chování pacientů této situaci také nahrává – bývá chaotické a nedůsledné. Až dvě třetiny pacientů zapomínají užívat své léky.
  3. Navíc se pacienti ostýchají vyhledat lékařskou péči a zpravidla se k tomu odhodlají až tehdy, když jsou příznaky nesnesitelné nebo když při jejich léčbě selže několik volně prodejných přípravků. Internetové a telefonické průzkumy ukazují, že přes 50 % dospělých alergiků za poslední rok nenavštívilo svého lékaře a téměř 30 % dává přednost volně prodejným lékům, protože nevyžadují návštěvu lékaře.
  4. Pacienti rádi vyhledávají informace na internetu, kde nalézají řadu receptů pro samoléčbu, což jejich spolupráci s lékařem dále zhoršuje.

Zbytečně složitá samoléčba

Naprostá většina alergiků užívá dva či více přípravků, aby dosáhli dostatečně rychlé úlevy od nosních a očních symptomů. To je ovšem nevhodný postup. Navíc má řada pacientů jen nárazové obtíže, což je vede k jednorázovému nebo několikerému užití léků, nikoliv k nepřetržitému užívání medikace po dobu 14 dnů, jak doporučuje většina kontrolovaných klinických studií.

Řešením může být přípravek, který má rychlý nástup účinku a umožňuje efektivní zvládnutí symptomů. Zpráva ze sympozia EUFOREA k těmto účelům doporučuje kombinaci azelastin/flutikason-propionát, která je navíc velmi bezpečná a nevyžaduje pravidelné užívání. Je to první léčba, která prolomila 5minutovou hranici nástupu účinku a klinicky relevantní úlevu poskytuje do 15 minut, což je daleko rychlejší než v případě kombinace flutikason-propionátu s perorálním loratadinem. Kombinace azelastinu a flutikason-propionátu také potlačuje nosní hyperresponzivitu, která je považována za příčinu náhlých exacerbací.

(pez)

Zdroj: Bachert C., Bousquet J., Hellings P. Rapid onset of action and reduced nasal hyperreactivity: new targets in allergic rhinitis management. Clin Transl Allergy 2018 Jun 25; 8: 25, doi: 10.1186/s13601-018-0210-2.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Diagnostika a léčba sezónní alergie
Autoři: doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#