#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doutnající roztroušená skleróza: Jak může s její identifikací pomoci MRI?

4. 1. 2023

Se změnou chápání etiopatogeneze roztroušené sklerózy přichází i řada nových otázek. Jednou z nich je otázka identifikace progresivní fáze nemoci. Může v tomto ohledu pomoci magnetická rezonance (MRI)?

Progrese nezávislá na relapsech

U části pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) dochází k progresi neurologického postižení i přes absenci zjevné zánětlivé aktivity. Tento jev se obvykle identifikuje jako „progrese nezávislá na relapsech“ (PIRA – progression independent of relapse aktivity) či „doutnající RS“.

Doutnající RS je pravděpodobně přítomná již od začátku nemoci, mění se však její kvantitativní zastoupení. U nemocných s progresivní RS je tento děj zastoupen více. Zobrazení chronické zánětlivé aktivity manifestující se doutnajícími lézemi centrálního nervového systému by tak mohlo pomoci v identifikaci a objektivizaci progresivní RS. To je důležité zejména s ohledem na odlišný managment pacientů s touto formou nemoci.

Doutnající léze zblízka

Histopatologicky jsou doutnající léze charakterizovány neaktivním centrem obklopeným lemem makrofágů a mikroglie s obsahem železa. S tím souvisí jedna z možností zobrazení, totiž identifikace paramagnetických lemů v T2-váženém obrazu v rámci MRI vyšetření. Tato metoda však není běžné dostupná.

Pomalu expandující ložiska jako vhodný marker?

Autoři studie publikované v prestižním časopisu Multiple Sclerosis využili dostupnější možnosti hodnocení. Vyhledávali pomalu expandující zvětšující se již existující T2 léze (SEL – slowly expanding lesions) s pomocí konvenčního T2- a T1-váženého obrazu s gadoliniem, a to konkrétně u 1334 pacientů s relabující RS (studie OPERA I a II) a u 555 nemocných s progresivní RS (studie ORATORIO).

Pacienti s progresivní RS měli ve srovnání s nemocnými s relabující RS vyšší průměrný počet SEL (6,3 vs. 4,6; p = 0,002) a také vyšší objem těchto lézí. Pomalu expandující léze byly bez enhancementu gadolinia, ve srovnání s ostatními lézemi také SEL vykazovaly menší intenzitu a rychlejší pokles intenzity v T1-váženém obrazu.

Závěr

Otázka identifikace chronické zánětlivé aktivity, respektive doutnající RS převažující zejména u progresivních forem nemoci je v současnosti s příchodem nových terapeutických možností velice aktuální. Autoři této práce předkládají důkazy naznačující možné využití SEL jako slibného MRI markeru tohoto procesu.

(dos)

Zdroj:
1. Giovannoni G., Popescu V., Wuerfel J. et al. Smouldering multiple sclerosis: the 'real MS'. Ther Adv Neurol Disord 2022 Jan 25; 15: 17562864211066751, doi: 10.1177/17562864211066751.
2. Elliott C., Wolinsky J. S., Hauser S. L. et al. Slowly expanding/evolving lesions as a magnetic resonance imaging marker of chronic active multiple sclerosis lesions. Mult Scler 2019; 25 (14): 1915−1925, doi: 10.1177/1352458518814117.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#