#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přínos jednorázové intraartikulární injekce kyseliny hyaluronové v léčbě osteoartrózy

6. 11. 2020

Viskosuplementace slouží jako minimálně invazivní zákrok k obnově reologických vlastností synoviální tekutiny a ke zmírnění bolesti u pacientů se symptomatickou osteoartrózou (OA). V současné době máme pro intraartikulární injekce kyseliny hyaluronové (HA) nově k dispozici přípravek 3. generace – Hyruan One, u něhož je použita technologie zesíťování HA. Následující text shrnuje jeho benefity ve farmakologickém managementu OA.

Možnost jednorázového podání HA

Díky technologii zesíťování vykazuje tento přípravek dlouhotrvající farmakologický účinek i při jednorázovém podání. Výhodami zesíťované HA oproti přípravkům 1. a 2. generace (nízkomolekulární a vysokomolekulární HA) jsou kromě režimu podávání v podobě jediné injekce vysoká viskoelasticita, dlouhá životnost a gelová forma.

Zesíťovaná HA v mezinárodních doporučeních

Podle aktuálních doporučení Evropské společnosti pro klinické a ekonomické aspekty osteoporózy a osteoartrózy (ESCEO) z roku 2016 je intraartikulární injekce HA doporučena pro pokročilý farmakologický management u pacientů s přetrvávajícími příznaky osteoartrózy po intermitentních či dlouhodobějších cyklech užívání perorálních nesteroidních antirevmatik (NSAIDs).

Doporučení Americké akademie ortopedů (AAOS) uvádějí, že metaanalýzy studií hodnotících bolest, funkčnost a ztuhlost kloubů postižených osteoartrózou (skóre z dílčích škál indexu WOMAC) shodně ukázaly statisticky významné účinky vysokomolekulární zesíťované HA.

Prokázaná účinnost zesíťované HA

V těchto metaanalýzách byla zjištěna vyšší účinnost zesíťované HA oproti nezesíťované po 13. týdnu léčby. Zesíťovaná HA vykazovala významné zmírnění bolesti oproti lineární HA. Při jednorázové injekci zesíťované HA bylo pozorováno větší a déletrvající zmírnění bolesti a méně agresivní reakce tkání oproti opakovaným injekcím nezesíťované HA.

Jednorázová aplikace snižuje riziko infekce spojené s podáním injekce a u pacientů užívajících antikoagulancia také riziko krvácení. Bylo prokázáno, že jednorázová aplikace rovněž snižuje riziko infekce v souvislosti s injekcí u pacientů chronickou léčbou kortikosteroidy a také u osob s výraznou obezitou. Kromě toho se díky podání jediné injekce zmirňuje psychologická zátěž léčených (strach z jehly), a lze tím pádem zlepšit compliance pacientů.

Závěr

Přípravek Hyruan One spojuje novou technologii zesíťování kyseliny hyaluronové, vysokou biologickou stabilitu a viskoelasticitu, prokázanou klinickou účinnost a pohodlnější podávání. Přináší tak řadu výhod pro farmakologický management osteoartrózy.

(zza)

Zdroj: Drápal V. Léčebné přínosy přípravku Hyruan ONE®, jednorázové intraartikulární injekce kyseliny hyaluronové: Co řeší?



Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#