#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pregabalin je účinné léčivo s příznivým bezpečnostním profilem pro pacienty s neuropatickou bolestí

11. 7. 2018

Ačkoliv se dnes pregabalin používá zejména pro zvládání neuropatické bolesti, původně byl vyvinut jako antikonvulzivum. Po více než dekádě používání tohoto léčiva praktické zkušenosti a klinické studie potvrdily, že profil jeho nežádoucích účinků je při léčbě neuropatické bolesti příznivý a léčivo zároveň vykazuje velmi dobrou účinnost.

Nežádoucí účinky − známé a mírné

Mechanismus účinku pregabalinu nebyl dosud zcela objasněn. Jedním z hlavních efektů je ovlivnění α2δ podjednotky napěťově řízených vápníkových kanálů mezi spinálními ganglii na zadních kořenech míšních nervů a zadními rohy míšními.

Používání pregabalinu je spojeno s nežádoucími účinky na centrální nervový systém a se systémovými nežádoucími účinky. Údajů o metabolických, idiosynkratických nebo teratogenních účincích je velmi málo. Nejčastěji zaznamenanými potížemi jsou sedace, závratě, otoky na periferii a suchost v ústech. Zpravidla je pacienti uvádějí jako mírné, a navíc bývají přechodné a vyskytují se spíš jen v začátcích léčby.

Zdá se, že profil a výskyt nežádoucích účinků je u všech pacientů srovnatelný nezávisle na věku a pohlaví, zvyšuje se pouze s rostoucí dávkou pregabalinu. Jiné nežádoucí účinky se sice mohou vyskytnout, ale nejsou časté. Pacienti by měli být upozorněni, že náhlé přerušení užívání může vyvolat stav podobný abstinenčním příznakům, který obvykle trvá 1−2 dny.

Opatrnost u osob s abúzem návykových látek

Ačkoliv látky odvozené od kyseliny γ-aminomáselné nepatří mezi sledované z hlediska vzniku závislosti, bylo popsáno malé množství případů zneužití pregabalinu. Pravděpodobnými psychotropními účinky léčiva, které vedou ke zneužívání, jsou pocity euforie, abnormální myšlení, depersonalizace a amnézie, jež někteří pacienti vzácně popisují. Lékaři by tedy měli dbát opatrnosti zejména u osob s abúzem léků nebo alkoholu v anamnéze a věnovat jim při předepisování pregabalinu zvýšenou pozornost.

Dobrá účinnost

Bezpečnost pregabalinu spolu s jeho účinností vedla k tomu, že je zpravidla lékem volby pro zvládání neuropatické bolesti. Úleva od bolesti byla potvrzena při diabetické periferní neuropatii, postherpetické neuropatii, bolesti bederní páteře, poúrazové či centrální neuropatii. Na začátku léčby by se optimální dávka měla pomalu titrovat, obvykle se pohybuje mezi 300 a 600 mg denně. Díky minimu lékových interakcí se pregabalin hodí i do kombinované léčby.

(mir)

Zdroj: Toth C. Pregabalin: latest safety evidence and clinical implications for the management of neuropathic pain. Ther Adv Drug Saf 2014; 5 (1): 38–56, doi: 10.1177/2042098613505614.



Štítky
Diabetologie Neurologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#