#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Z pekla ke světlu na konci tunelu – úkol pro eletriptan

4. 1. 2022

V posledních měsících se ve světle nové biologické léčby upírá pozornost zejména k profylaktické léčbě migrény. Zapomínat bychom však neměli ani na terapii akutní. A v této indikaci je dominantní farmakologická skupina triptanů. Zastaví tedy eletriptan spolehlivě peklo jménem migrenózní záchvat? A je odpověď na tento lék konzistentní?

Triptany jako jasná první volba

V roce 1993 nastal s příchodem triptanů do Česka v terapii tohoto neurologického onemocnění zásadní zlom. Se zavedením specifických selektivně účinkujících antimigrenik se výrazně zlepšily terapeutické možnosti ovlivnění zejména středních a silných migrenózních záchvatů. Lékem první volby jsou ovšem triptany i u záchvatů lehkých, které nereagují na analgetika nebo nesteroidní protizánětlivé látky.

Antimigrenózní účinek triptanů je komplexní. Stimulují serotoninové receptory, a působí tak selektivní vazokonstrikci dilatovaných subdurálních cerebrálních tepen. Zároveň blokují vyplavení vazoaktivních peptidů, a inhibují tím vznik perivaskulárního neurogenního zánětu. Mimo to triptany zvyšují senzorický práh neuronů trigemino-vaskulárního komplexu, čímž brání přenosu bolestivých stimulů do locus coeruleus a nucleus raphe dorsalis („generátor migrény“).

Král mezi triptany

Metaanalýza 74 studií prokázala, že v porovnání se všemi ostatními triptany je vždy alespoň v jednom ze dvou hodnocených parametrů (dosažení bezbolestného stavu do 2 hodin, udržení bezbolestného stavu po dobu 24 hodin, zmírnění bolesti hlavy do 2 hodin a udržení zmírněné bolesti po dobu 24 hodin) efektivnější eletriptan. Podle výsledků zmiňované metaanalýzy mají pacienti užívající eletriptan nejvyšší pravděpodobnost dosažení stavu bez bolesti hlavy do 2 hodin a jeho udržení po dobu 24 hodin.

Kometa, nebo stálice?

Patří eletriptan mezi komety, které zazáří a zhasnou, nebo je ve své účinnosti konzistentní? Na tuto otázku hledali odpověď američtí autoři ve své práci publikované v časopisu Cephalalgia. Zaměřili se na konzistenci odpovědi na eletriptan během 3 migrenózních záchvatů u jednotlivých pacientů.

Dvojitě zaslepené studie se ve sledovaném období mezi březnem 2000 a 2002 zúčastnilo celkem 1191 pacientů ve věku 18–65 let. Z celkem 4 prodělaných migrenózních záchvatů byly 3 náhodně vybrané léčeny eletriptanem v dávce 40 či 80 mg (dle předchozí titrace adekvátní dávky) a 1 placebem. Hodnoceny byly efekt na bolest do 2 hodin od podání medikace, míra dosažení bezbolestného stavu do 2 hodin, udržení bezbolestného stavu po dobu 24 hodin, nutnost užití další záchranné medikace po 2 hodinách od užití eletriptanu, návrat bolesti do 24 hodin od podání eletriptanu, preference pacienta stran výběru terapie a spokojenost pacientů s léčbou eletriptanem.

Pravděpodobnost zmírnění bolesti hlavy do 2 hodin po podání eletriptanu se pohybovala u dávky 40 mg od 71 do 74 % (ve srovnání se 17−28 % u placeba) a u dávky 80 mg od 66 do 74 % (ve srovnání s 21–27 % u placeba). Míra výskytu nežádoucích příhod byla minimální a odpovídala již publikovaným výsledkům. Eletriptan tedy nezklamal a prokázal v terapii migrény výraznou i konzistentní odpověď.

Sázka na jistotu a stabilitu

Triptany jsou oprávněně zlatým standardem v akutní terapii migrény. Eletriptan jakožto triptan 2. generace patří mezi nejefektivnější zástupce této lékové skupiny. Zároveň u něj byla prokázána i v čase konzistentní odpověď, a to s dobrým bezpečnostním profilem.

(dos)

Zdroje:
1. Almas M., Tepper S. J., Landy S. et al. Consistency of eletriptan in treating migraine: results of a randomized, within-patient multiple-dose study. Cephalalgia 2014; 34 (2): 126–135, doi: 10.1177/0333102413500726.
2. Capi M., Curto M., Lionetto L. et al. Eletriptan in the management of acute migraine: an update on the evidence for efficacy, safety, and consistent response. Ther Adv Neurol Disord 2016; 9 (5): 414–423, doi: 10.1177/1756285616650619.



Štítky
Neurologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#