#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv zolpidemu na kvalitu celonočního spánku z hlediska vytváření epizodické paměti

19. 11. 2020

Zolpidem je nebenzodiazepinové hypnotikum používané pro krátkodobou léčbu nespavosti u dospělých. Předchozí studie ukázaly, že tento agonista kyseliny gamma-aminomáselné (GABA-A) stimuluje výskyt spánkových vřetének během krátkého denního spánku, čímž podporuje epizodickou paměť. Recentně publikovaná studie se zaměřila na vliv zolpidemu na paměť po celonočním spánku.

Metodika a průběh studie

Jednalo se o dvojitě zaslepenou studii kontrolovanou placebem vždy u stejného jedince, která ověřovala hypotézu, že zolpidem zlepšuje paměť prostřednictvím zmnožení spánkových vřetének. Paměť byla testována pomocí testu PAL (Paired Associates Learning). Dále byl hodnocen vliv zolpidemu na charakteristiky spánku, jako je výskyt pomalých oscilací (0–1 Hz), vln delta (1–4 Hz), théta (48 Hz) a vřeténkového sigma spánku (12–15 Hz) a současný výskyt pomalých oscilací a vřetének (důležitý pro retenci paměti).

Výsledná zjištění

Výsledky ukázaly zlepšení paměti po celonočním spánku se zolpidemem v porovnání s placebem, což odpovídá výsledkům předchozích studií s krátkým denním spánkem. Ukázalo se, že zolpidem v porovnání s placebem podporuje vřeténkový sigma spánek a zkracuje dobu spánku s vlnami delta a théta. Paměť v den po probuzení byla ovlivněna denzitou spánkových vřetének současným výskytem pomalých oscilací a vřetének.

Závěr

Tato studie ukázala příznivý vliv zolpidemu na epizodickou paměť po celonočním spánku. Výsledky jsou v souladu s hypotézou, že thalamokortikální spánková vřeténka hrají důležitou roli v procesu vytváření paměti během NREM fáze spánku. 

(zza)

Zdroj: Zhang J., Yetton B., Whitehurst L. N. et al. The effect of zolpidem on memory consolidation over a night of sleep. Sleep 2020 Apr 24; zsaa084, doi: 10.1093/sleep/zsaa084 [Epub ahead of print]. 



Štítky
Geriatrie a gerontologie Neurologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#