#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změna v uvolnění léčivého přípravku Pradaxa

31. 3. 2021

Vážená paní doktorko, vážený pane doktore,
chtěli bychom Vás informovat, že od 1. 4. 2021 dochází na základě rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) k uvolnění léčivého přípravku (LP) Pradaxa (dabigatran-etexilát) 150 a 110 mg v indikaci „Prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní“ do první volby.

Od začátku roku 2021 je tedy možné předepisovat LP Pradaxa nově diagnostikovaným pacientům s nevalvulární fibrilací síní nebo je převést např. z léčby warfarinem bez nutnosti prokazovat kontraindikaci warfarinu.

Nové znění úhradových podmínek ve výše uvedené indikaci pro LP Pradaxa 150 a 110 mg od 1. 4. 2021:

P: Přípravek je hrazen na základě preskripce internisty, neurologa, kardiologa, angiologa, hematologa, ortopeda, chirurga a geriatra v indikacích:
1. Prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě, a to:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci);
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk ≥ 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

V indikaci léčba a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie zůstává znění úhradových podmínek stejné.

V souvislosti s uvolněním LP Pradaxa do první volby dojde ke snížení úhrady o více než 20 %, maximální doplatek pro pacienta za měsíční léčbu nepřesáhne 75 Kč.

U LP Pradaxa 110 mg 60 cps. je nadále nutné uvádět na receptu „zvýšená úhrada“.



Štítky
Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#