#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efekt transplantace ledvin na oxidační stres u pacientů s chronickým selháním ledvin


Autoři: P. Štrebl 1;  J. Zadražil 1;  V. Horčička 1;  K. Krejčí 1;  M. Kajabová 2;  S. Al-Jabry 1
Působiště autorů: III. interní klinika FN Olomouc, oddělení nefrologie 1;  oddělení klinické biochemie FN Olomouc 2
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2007; 53(10): 1122
Kategorie: Errata et corrigenda

V příloze zářijového čísla časopisu Vnitřní lékařství – Vnitř Lék 2007; 53(9, Příloha) –, v níž byla uveřejněna abstrakta příspěvků přednesených na XIV. kongresu České internistické společnosti ČLS JEP, nebyl pro technické nedopatření uveřejněn abstrakt níže uvedeného posterového sdělení. Autorovi se tímto za vzniklé obtíže omlouváme a jeho abstrakt níže publikujeme.

Souhrn

Úvod:
Oxidační stres (OS) je metabolický stav způsobený nerovnováhou mezi nadměrnou tvorbou oxidačních produktů a nedostatečnou tvorbou antioxidačních mechanismů, což vyústí v poškození tkáně. Produkty pokročilé oxidace proteinů (AOPP) jsou tvořeny agregáty proteinů vznikajícími v důsledku zkřížených vazeb mezi jednotlivými bílkovinami. Cílem studie bylo zhodnocení míry OS a celkové antioxidační kapacity (TAO) u pacientů, kteří podstoupili transplantaci kadaverózní ledviny.

Metody:
Jednalo se o prospektivní studii, která sledovala markery OS a TAO před a po transplantaci kadaverózní ledviny. U 19 pacientů s chronickým selháním ledvin (ESRD) v pravidelném dialyzačním léčení (průměrný věk 52,2 ± 13,8 let), 13 mužů, 6 žen, byla provedena transplantace kadaverózní ledviny. Sledovali jsme AOPP, TAO, kreatinin, ureu, glomerulární filtraci (GF), hemoglobin (Hb), cholesterol (Chol), triglyceridy (TAG), magnezium (Mg), CRP, kyselinu močovou (UA) , albumin 1. týden a 1 měsíc po transplantaci ledviny.

Výsledky:
AOPP (p =0,011), TAO (p = 0,019), Mg (p = 0,002), albumin (p = 0,001), kreatinin (p = 0,009) a Hb (p = 0,001) signifikantně poklesly 7. den po transplantaci. Urea (p = 0,001), GF (p = 0,043), UA (p = 0,005), CRP (p = 0,002) byly signifikantně zvýšeny 7. den po transplantaci. Měsíc po transplantaci došlo k signifikantnímu poklesu kreatininu (p = 0,0002), Mg (p = 0,0004) a albuminu (p =0,021). Prokázali jsme pozitivní korelaci mezi TAO a hemoglobinem u pacientu s ESRD (p = 0,597).

Závěr:
Došlo k poklesu sérové koncentrace AOPP v 1. týdnu po transplantaci ledviny a tento pokles přetrvával do 1. měsíce po transplantaci. Transplantace ledviny vede ke snížení OS v časném potransplantačním období, a tím ke snížení kardiovaskulárního rizika oproti pacientům s ESRD.


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 10

2007 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#