#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam endokanabinoidního systému v modulaci kardiometabolických rizikových faktorů – editorial


Autoři: T. Kvasnička
Působiště autorů: III. interní klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2006; 52(6): 560
Kategorie: Editorial

Šulcová A Význam endokanabinoidního systému v modulaci kardiometabolických rizikových faktorů. Vnitř Lék 2006; 52(6): 615–618.

V předkládaném článku paní profesorky Šulcové je dán základní přehled významu endokanabinoidního systému v modulaci kardiometabolických rizikových faktorů. To, co mají tyto rizikové faktory společného je skutečnost, že mají svůj původ v nadměrné stimulaci endokanabinoidního systému. Důležitou roli v endokanabinoidním systému má receptor CB1, který se nachází v mozku a v jiných částech těla, včetně tukové tkáně. Rimonabant působí jako selektivní blokátor receptorů CB1 a napomáhá optimalizovat funkci narušeného endokanabinoidního systému. Z nejnovějších poznatků vyplývá, např. ze sdělení kolektivu autorů (Jean-Pierre Oespres, Andre Scheen, Luc Van Gaal, Xavier Pi-Sunver) na letošní, 55. výroční konferenci Americké kardiologické společnosti, která se konala v Atlantě, že rimonabant ve čtyřech RIO-studiích (zahrnuvších 6 625 vyšetřovaných) snižuje tělesnou hmotnost a objem pasu, zlepšuje kardiometabolické parametry a je všeobecně velmi dobře tolerován. Po „odečtu“ vlivu samotného snížení tělesné hmotnosti během sledování, terapie rimonabantem v dávce 20 mg denně signifikantně zvyšuje hladinu HDL-cholesterolu a adiponektinu a snižuje hladinu triglyceridů. Podobně se ukazuje i signifikantní zlepšení u hladin glykovaného hemoglobinu HbA1 u diabetiků 2. typu a hladin inzulinu nalačno u nediabetiků.

Výsledky z uváděných studií ukazují, že terapie rimonabantem „vylepšuje“ kardiometabolické parametry mnohem více, než by se dalo zdůvodnit pouhým poklesem tělesné hmotnosti a vysoce pravděpodobně je odrazem vlastního působení rimonabantu v periferních tkáních. Rimonanbant se tak stává velmi nadějným, dalo by se říci až „vysněným“ preparátem s komplexním pozitivním dopadem na kardiovaskulární rizikové faktory.

as. MUDr. Tomáš Kvasnička, CSc.

Centrum preventivní kardiologie, III. interní klinika 1. LF UK a VFN

U Nemocnice 1

128 08 Praha 2

e-mail: Tomas.Kvasnicka@seznam.cz

Doručeno do redakce: 23. 5. 2006


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 6

2006 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#