Profesionální astma v průmyslu zpracovávajícím mořské plody a ryby


Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., 63, 2011, No. 3-4, s. 167-168.
Kategorie: Zprávy

Průmyslový rybolov a zpracování ryb a mořských plodů jsou zatíženy nezanedbatelným výskytem profesionálního astmatu. Více než ryby vyvolávají alergické reakce korýši, garnáti a měkkýši. Nejčastěji jsou příznaky způsobeny hypersenzitivní reakcí vyvolanou IgE po respirační expozici aerosolům termostabilních bílkovin ryb, korýšů a měkkýšů. Zlepšování ventilačních poměrů a snižování koncentrací alergizujících aerosolů v provozovnách vede ke zmenšování počtu postižených.

Z původců onemocnění se jako „mokré“ aerosoly z čerstvých produktů uplatňují především krabi, tzv. snow crab označovaný i jinými názvy např. queen crab nebo podle místa výskytu či výlovu, lovení především v arktických vodách Kanady, Aljašky a Ruska; mezi původci byli též popsáni king crab a atlantic rock crab. Dále jsou to garnáti (prawn shrimp), humři (lobster), sépie (cuttlefish), koráli a voskovka (hoya), z ryb losos a hejk. Dále se mohou uplatnit „páry“ při tepelném zpracování krabů, humrů, škeblí. Jako „suché“ aerosoly garnáti, mlži, ryby a parazité (anisakis).

Ve studii, ve které bylo sledováno 119 exponovaných pracovníků, mělo 97 % pozitivní test na IgE (protilátky proti krabím bílkovinám). Ne u všech těchto osob však došlo k rozvinutí profesionálního astmatu. Někteří jedinci se v průběhu doby stávají alergickými na více druhů mořských plodů, což má význam z hlediska prognostických i preventivních úvah. Některé senzibilizace mohou být způsobeny přidávanými ochrannými chemickými prostředky, např. metabisulfit sodný je považován za původce onemocnění při lovu a zpracování garnátů.

Pozorování v řadě zpracovatelských závodů krabů ukázala na 9–50% prevalenci, u pracovníků s jiným druhem krabů (king crab) byla prevalence 9%, u zpracovatelů garnátů 36–57%, u měkkýšů byla značně nižší než u korýšů a ještě nižší hodnoty byly zaznamenány u expozice rybím bílkovinám – 2–7 %. Mezi pozitivními nálezy byly uváděny některé druhy ryb, jako jsou losos, tuňák, hejk a pstruh. Uplatnit se mohou i parazité (štikozubec). Například parazit Anisakis simplex vyvolal onemocnění u zaměstnanců farmy, kteří používali rybí bílkovinnou potravu pro výkrm kuřat.

Literatura: LUCAS, D. et al. Occupational astma in the commercial fishing industry. Int. Marit. Health, 2010, 61, č. 1, s. 13–17.

Prof. MUDr. Antonín Nauš, CSc.


Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství
Článek Rejstříky

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství

Číslo 3-4

2011 Číslo 3-4

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Jistoty a nástrahy antikoagulační léčby aneb kardiolog - neurolog - farmakolog - nefrolog - právník diskutují
nový kurz
Autoři: doc. MUDr. Štěpán Havránek, Ph.D., prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., doc. MUDr. Karel Urbánek, Ph.D., prim. MUDr. Jan Vachek, MUDr. et Mgr. Jolana Těšínová, Ph.D.

Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Nové antipsychotikum kariprazin v léčbě schizofrenie
Autoři: Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.

Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Diabetes mellitus a kardiovaskulární riziko, možnosti jeho ovlivnění
Autoři:

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se