#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Redakční poznámka


Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., 63, 2011, No. 3-4, s. 172.

Je nesporné, že výživa, která významným způsobem ovlivňuje jak aktuální zdravotní stav každého jedince, tak i prognózu vzniku a rozvoje řady onemocnění z dlouhodobého hlediska, je důležitým faktorem uplatňujícím se při utváření pracovního potenciálu jednotlivých osob. Nesprávná výživa je příčinou velkého množství jak krátkodobých pracovních neschopností, tak i invalidit. Je tedy účelné věnovat se prozatím poněkud opomíjené problematice vztahu mezi výživou a prací, respektive mezi výživou a pracovním potenciálem každého jedince.

Názory na to, jaká skladba potravy je v různých situacích pro člověka optimální, prodělaly v poslední době určitý vývoj, který možná ještě není ukončen. Pro pracovní lékaře, kteří se na otázky správné výživy z titulu své odbornosti nespecializují a chápou je spíše jako okrajovou záležitost svého oboru, je překvapující, jak rozdílné názory v této odborné oblasti zaznívají a jak odlišné argumenty jsou často deklarovány k obhájení netotožných postojů. Časopis Pracovní lékařství si neklade za cíl, aby takové názory třídil, nebo aby dokonce řešil otázku, které z nich jsou správné. Rozhodl se však přispívat k diskusi, která v této oblasti existuje, a to přinejmenším tím, že poskytne určitý prostor k vyjádření názorů, které se v této odborné problematice objevují a zaznívají. Tak chápe i uveřejnění recenze ke knize Čínská studie. Časopis Pracovní lékařství tedy nechce prosazovat názory, která tato kniha prezentuje. Uveřejnění zmíněné recenze je ve skutečnosti důsledkem obecného postoje, podle kterého není správné bránit se zpřístupnění názorů, které nereprezentují názor většiny a mnohými odborníky mohou být vnímány jako nedostatečně podložené.

V Praze dne 18. 11. 2011

Doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc., MBA


Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství
Článek Rejstříky

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství

Číslo 3-4

2011 Číslo 3-4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#