#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinky v gynekopatologii


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 57, 2021, No. 2, p. 61
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři,

v tomto čísle věnovaném gynekopatologii se zaměřujeme na význam a využití imunohistochemických metod v diagnostice nádorů dělohy, a také na problematiku hereditárních nádorových syndromů manifestujících se v oblasti ženského genitálu. Zpracování přehledových článků se i přes svou pracovní vytíženost ujal profesor Pavel Dundr, který je předním odborníkem na tuto problematiku u nás i v zahraničí.

První přehledový článek je zaměřen na význam a využití imunohistochemických metod v diagnostice nádorů dělohy a podává komplexní přehled využití imunohistochemie v diferenciální diagnostice základních typů karcinomů endometria. Znalost expresního profilu hraje při diferenciální diagnostice zásadní roli, zejména s ohledem na variabilitu imunofenotypu karcinomů. Samostatně je pak diskutována i problematika hodnocení exprese p53, z hlediska diferenciální diagnostiky jednotlivých nádorových subtypů, ale i s ohledem na její prognostický význam.

Další sdělení se zabývá využitím imunohistochemie u mezenchymálních nádorů dělohy, zejména s ohledem na jejich diagnostiku. Přesné zařazení nádorů může být v některých případech komplikované, například nízkou mírou exprese či překryvným imunofenotypem, a znalost exprese konkrétních imunohistochemických markerů je tak pro naši diagnostickou praxi nezbytná. Některé sarkomy dělohy, jak víte, ale nelze jednoznačně diagnostikovat pouze na základě imunohistochemie bez využití molekulárních vyšetření. Proto je v tomto článku zmíněna také problematika molekulární diagnostiky a klasifikace.

Poslední z přehledových článků v tomto čísle je zaměřen na hereditární nádorové syndromy, jejichž identifikace a diagnostika významným způsobem ovlivňuje nejen život pacienta, ale i jeho rodiny. Je zde uveden komplexní přehled nádorů vyskytujících se v souvislosti s konkrétními syndromy, ale také pro praxi důležité postupy pro vyšetřování profylakticky odstraněných orgánů a také screening Lynchova syndromu.

Jsem přesvědčena, že pojetí a zpracování problematiky čtenáře nejen zaujme svojí komplexností a plasticitou zpracování, ale přinese i neocenitelný přínos v každodenní praxi patologů.

Přeji vám poučné čtení!


K. Němejcová


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 2

2021 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#