#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. MUDr. Jaroslav Rybka, DrSc.


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2018; 157: 221
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 3. července 2018 zemřel ve věku 86 let významný český internista a diabetolog prof. Jaroslav Rybka. Nejen lékařské veřejnosti je znám především jako zakladatel československého diabetologického programu. Až do loňského roku byl stále velmi aktivní – přednášel, zkoušel atestace, organizoval semináře, psal a recenzoval knihy a byl oponentem mnoha doktorských a habilitačních prací a také členem mnoha habilitačních a jmenovacích komisí. Vše zvládal jako za mlada, přestože se mu život zkomplikoval úmrtím jeho manželky MUDr. Vlasty Rybkové v březnu 2013. V posledním roce mu život zhoršilo hodně nemocí, přesto se ještě naposledy zúčastnil letošních Diabetologických dnů v Luhačovicích.

CLC 2018/4 obr37
CLC 2018/4 obr37
Foto: archiv KNTB

Je těžké si českou medicínu představit bez Jaroslava Rybky. Velmi významně se zapsal zejména do historie české interny a diabetologie. Jako všichni starší lékaři prožil svou lékařskou karieru ve dvou dobách. Vynikal velkou tvořivostí, adaptibilitou a pílí. Již za totality vytvořil ve Zlíně (tehdy Gottwaldově) pracoviště, které mělo kvalitu univerzitních klinik. V 80. letech jsme v časopisu Vnitřní lékařství hltali jeho zprávy z cesty po amerických univerzitách. Bylo to zajímavé čtení a pro většinu lékařů, kteří nemohli cestovat, také kontroverzní. Po roce 1989 nadlouho zanikly internistické kongresy a uvolněný prostor vyplnil skvělý organizátor Jarek Rybka geniálně koncipovanými konferencemi o farmakoterapii ve Zlíně, které významně ovlivnily vzdělávání internistů, praktiků i lékařů mnoha dalších oborů.

Profesor Rybka za svůj dlouhý život publikoval více než 600 odborných článků v našich i zahraničních časopisech a je autorem asi 20 monografií. Byl dlouholetým členem výboru České diabetologické společnosti ČLS JEP a České internistické společnosti ČLS JEP (obě společnosti mu udělily čestné členství, stejně jako Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP a Spolky lékařů ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a Vsetíně), v roce 1997 mu bylo uděleno čestné členství České lékařské společnosti JEP a v roce 2000 Čestná pamětní medaile ČLS JEP. V roce 2015 ho prezident republiky vyznamenal medailí Za zásluhy I. stupně.

Jaroslav Rybka dokázal vyjít s každým v každé době, a proto měl neuvěřitelné množství přátel. Jarek byl také velkým přítelem psů – vzpomeňme jeho miláčky Barnabáše, Mikuláše, Goliáše, Jeremiáše a další, kteří odešli ze světa před ním. Mnoho Jarkových přátel nikdy nezapomene na milá setkání ve Zlíně. Bude nám všem velmi chybět.

Štěpán Svačina

Foto: archiv KNTB


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#