#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

75 let prof. MUDr. Jana Kvasničky, DrSc.


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2018; 157: 219
Kategorie: Osobní zprávy

Významného životního jubilea se v tomto roce dožívá profesor MUDr. Jan Kvasnička, DrSc., který zásadním způsobem ovlivnil rozvoj české hematologie a transfuzní služby.

Jan Kvasnička je celoživotním Pražákem. Narodil se 20. července 1943 v Praze, maturoval na gymnáziu v Botičské a promoval na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze v roce 1966. Začal sice pracovat na hematologickém oddělení Krajské nemocnice v Ústí nad Labem, ale od roku 1980 se vrátil na půdu své alma mater a dnešní Všeobecné fakultní nemocnice, kterým zůstal věrný až do současnosti. Je atestovaným internistou a hematologem. Od roku 2002 je profesorem vnitřního lékařství. Dlouho vedl Centrální hematologickou laboratoř a Trombotické centrum 1. LF UK a VFN.

CLC 2018/4 obr35
CLC 2018/4 obr35

Profesor Kvasnička je dlouhodobým a zasloužilým členem České lékařské společnosti JEP a pracoval ve vedoucích funkcích řady národních i mezinárodních odborných organizací. Velmi se zasadil o činnost Spolku českých lékařů v Praze, jehož byl předsedou po několik funkčních období a připomněl zásadní význam této nejstarší české medicínské společnosti u příležitosti 150. výročí založení. Během svého předsedání též velmi dbal na mezinárodní kontakty, především s bavorskými a slovenskými kolegy.

Je čestným členem řady odborných společností a nositelem mnoha vyznamenání. Přednesl mnoho čestných přednášek, jmenujme např. Thomayerovu, Huleho, Jesseniovu či Rokitanského. Působil jako expert Evropské kardiologické společnosti (ESC).

Jan Kvasnička je stále pracovně aktivní jak ve své mateřské instituci, kde řídí významné grantové projekty, tak ve Spolku českých lékařů.

Ad multos annos!

Jiří Raboch


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#