#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Renesance ketaminu v léčbě dospělých pacientů v akutním a v kritickém stavu


Vyšlo v časopise: Anest. intenziv. Med., 31, 2020, č. 4, s. 164
Kategorie: Zajímavosti z literatury

Hurth, KP, Jaworski A, Thomas KB, Kirsch WB, Rudoni MA, Wohlfarth KM. The Reemergence of Ketamine for Treatment in Critically Ill Adults. Crit Care Med 2020; 48(6): 899–911.

Článek s 59 citacemi prostudované literatury má didaktický ráz. Text předkládá tým farmaceutů z multicentrických akademických pracovišť v USA. Věnuje se v podrobnému popisu indikací a klinického využívání ketaminu u dospělých pacientů. Zdrojem jsou údaje získané z PubMed a publikované po dobu 18 let do srpna 2018. Nezpracovává údaje pro peroperační užití ani pro neodkladnou lékařskou péči v krizových terénních podmínkách. Zahrnuje v úvodu novinky ve farmakodynamice a farmakokinetice.

Textová část s mnoha podrobnými tabulkami se soustředí na přínos ketaminu v algeziologii akutní bolesti, pro sedaci a analgosedaci, pro kritické astma a status asthmaticus, při syndromu z odnětí návykového alkoholu, při akutním neklidu až nezvladatelnosti, při rezistentní velké depresi a v průběhu kritické choroby v intenzivní péči. Přidává nové názory na užití u pacientů s epilepsií a k usnadnění umělé plicní ventilace.

Text je doplněn podrobnými tabulkami, které mapují jednotlivé validní studie. Samostatná rozsáhlá tabulka poté formou návodu až metodického doporučení souhrnně uvádí dávkování a bezpečnost podávání ketaminu s odkazem na uvedené diagnostické jednotky, syndromy a situace.

doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.

jarmila.drabkova@fnmotol.cz


Štítky
Anesteziologie a resuscitace Intenzivní medicína

Článek vyšel v časopise

Anesteziologie a intenzivní medicína

Číslo 4

2020 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#