#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv klimatu na osu hypofýza − štítná žláza a poměr fT3/fT4 u lidí

5. 12. 2019

Autoři nedávno publikované studie se zaměřili na vliv klimatických podmínek na hladinu tyreotropního hormonu (TSH) a hormonů štítné žlázy u jedinců s normální funkcí štítné žlázy a u pacientů se subklinickou hypotyreózou. Současně zkoumali, zda má roční období vliv na splnění diagnostických kritérií subklinické hypotyreózy.

Úvod

Hormony štítné žlázy thyroxin (T4) a trijodothyronin (T3) člověku usnadňují adaptaci na změny teploty. Již dříve byly popsány sezónní změny v hladinách TSH nebo hormonů štítné žlázy u jedinců, kteří byli vystaveni extrémním klimatickým podmínkám. 

Metodika studie

Autoři do své prospektivní studie zařadili 152 dobrovolníků s normální funkční štítné žlázy a 25 jedinců se subklinickou hypotyreózou. V jednotlivých ročních obdobích (léto, zima) u nich pak stanovili hodnoty TSH, volného T4 (fT4) a volného T3 (fT3). Klimatické podmínky hodnotili v několika kategoriích (teplota, sluneční svit, vlhkost) 1 den, 1 týden a 1 měsíc před odběrem krve a korelace s hladinami TSH a hormonů štítné žlázy určili pomocí Pearsonova koeficientu.

Výsledná zjištění

U jedinců s normální funkcí štítné žlázy byl zaznamenán malý, ale statisticky významný nárůst fT3 během zimy. U jedinců se subklinickou hypotyreózou pak bylo během zimy zaznamenáno statisticky významné snížení fT4. Hladina fT3 a poměr fT3/fT4 negativně korelovaly s teplotou a délkou slunečního svitu, pozitivní korelaci vykázaly s vlhkostí a atmosférickým tlakem. Pozitivní korelace byla zjištěna také mezi hladinou FT4 a délkou slunečního svitu.

Závěr 

Klimatické podmínky mohou u člověka přispívat k drobným výkyvům hladin hormonů štítné žlázy v různých ročních obdobích. Zvýšení fT3 v zimě je dáno spíše periferní přeměnou fT4 na fT3 než vlivem osy hypofýza − štítná žláza. Sezónní výkyvy ovšem nemají žádný vliv na splnění kritérií pro diagnózu subklinické hypotyreózy.

(epa)

Zdroj: Mahwi T. O., Abdulateef D. S. Relation of different components of climate with human pituitary-thyroid axis and fT3/fT4 ratio: a study on euthyroid and SCH subjects in two different seasons. Int J Endocrinol 2019 Jan 16; 2019: 2762978, doi: 10.1155/2019/2762978. 



Štítky
Endokrinologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#