#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mohou ketodieta nebo přerušované lačnění pomoci pacientům s DM2 při kontrole hmotnosti a glykémie?

30. 5. 2023

Základ managementu diabetu mellitu 2. typu (DM2) obvykle představuje úprava životního stylu zahrnující změnu stravy. Mohou diabetikům pomoci při redukcí hmotnosti a snížení hladiny glykovaného hemoglobinu (HbA1c) přerušované lačnění (IF – intermittent fasting) či ketogenní dieta (KD), jež patří mezi módní stravovací trendy? Odpověď se pokusili najít autoři systematického přehledu a metaanalýzy prací porovnávajících IF nebo KD s jinými stravovacími režimy.

Hodnocené studie

Relevantní studie pro svou práci vyhledali autoři pomocí elektronického průzkumu databází ScienceDirect, Google Scholar, PubMed, Scopus, Embase a Web of Science i manuálně, přičemž pátrali v publikacích z let 2000 až 2022. Identifikovali 1299 článků týkajících se zkoumané problematiky, z nichž ale jen 12 splnilo zařazovací kritéria (po vyřazení duplikátů a po kontrole vhodného zařazení – vypuštění studií se zvířaty, hodnocení bez porovnání IF čí KD s jinou dietou nebo prací s KD či IF u pacientů s jiným onemocněním než DM2 a dále textů publikovaných v jiném jazyce než anglickém, samotných abstrakt či kazuistik). Kvalita studií byla kontrolována pomocí softwaru Review Manager (RevMan 5.4.1).  

   

Výsledná zjištění

Redukce tělesné hmotnosti

Sdružená data z 5 studií ukázala, že KD oproti jiným dietám (většinou nízkokalorické dietě) vedla k významně větší redukci tělesné hmotnosti (standardizovaný rozdíl průměrů [SMD] –1,91 kg; 95% interval spolehlivosti [CI] –2,96 až –0,85 kg; p = 0,0004), ale body mass index (BMI) snížila oproti kontrolní dietě jen nevýznamně (SMD –0,24; 95% CI –0,93 až 0,45; p = 0,49).

Pokud se jedná o IF, sdružené údaje 5 studií ukázaly, že rozdíl v poklesu tělesné hmotnosti byl při této intervenci v porovnání s kontrolními dietními intervencemi (středomořská dieta, trvalá restrikce energetického příjmu) nevýznamný (p = 0,10). Z metaanalýzy dat 3 studií ale vyplynulo, že IF oproti účinku kontrolních diet významně snížilo BMI (SMD –0,40; 95% CI –0,68 až –0,11; p = 0,006). 

Glykemická kontrola

5 studií hodnotilo vliv KD na hladinu HbA1c. Jejich metaanalýza doložila, že při KD v porovnání s jinými dietami koncentrace HbA1c poklesla významně více (SMD –2,00 %; 95% CI –3,76 až –0,25; p = 0,03). Naopak sdružené výsledky ze 4 studií hodnotících IF ukázaly, že v porovnání s kontrolními intervenčními dietami neměla tato strategie na HbA1c významně větší vliv (SMD 0,36 %; 95% CI –0,37 až 1,10; p = 0,33).

   

Závěr a diskuse

Autoři konstatují, že celosvětově stoupající prevalence DM2 vyžaduje efektivní léčbu v primární péči a že mezi metody s potenciálem snížení incidence a závažnosti DM2 patří i ketogenní dieta a intermitentní hladovění. Ty podle nich mohou pomoci pacientům s DM2 se snížením hmotnosti a kontrolou glykémie. V popsané studii snížilo IF oba tyto parametry oproti kontrolním dietám pouze nevýznamně více. Vedlo však k významně většímu snížení BMI. KD se jevila jako významně účinnější z hlediska redukce hmotnosti a hladiny HbA1c než porovnávané diety, nikoli však z hlediska poklesu BMI.

Autoři upozorňují, že navzdory přínosům IF a KD, pokud jde o úpravu tělesné hmotnosti a kontrolu glykémie, mají tyto stravovací režimy potenciální nežádoucí efekty, a proto by měly být používány opatrně a pouze pod odborným dohledem zdravotníků. 

   

(esr)

Zdroj: Zaki H. A., Iftikhar H., Abdalrubb A. et al. Clinical assessment of intermittent fasting with ketogenic diet in glycemic control and weight reduction in patients with type II diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis. Cureus 2022 Oct 30; 14 (10): e30879, doi: 10.7759/cureus.30879.



Štítky
Diabetologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#