#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

INFOGRAFIKA: Stanovení cílové hladiny nitroočního tlaku v terapii glaukomu

14. 7. 2023

Cílem léčby glaukomu je zachovat zorné pole a kvalitu života pacientů. V současné době představuje jediný postup pro zachování zorného pole nemocných snižování nitroočního tlaku (NOT). Jeho cílová hodnota by měla být u každého pacienta určena s ohledem na individuální rizikové faktory. Následující přehledná infografika ukazuje, které faktory je třeba zvažovat při postupu dle aktuálních doporučení Evropské glaukomové společnosti (EGS).

Jak určit cílovou hodnotu NOT?

Cílovou hodnotu NOT lze stanovit jako konkrétní hladinu nebo jako procentuální pokles oproti stavu před zahájením léčby. Jedná se o horní limit NOT, který je ještě kompatibilní s terapeutickým cílem u daného pacienta.

Pro stanovení jednoznačného algoritmu k určení optimální cílové hodnoty NOT není k dispozici dostatek důkazů. Stanovujeme ji tedy pro každého pacienta individuálně s ohledem na rizikové faktory a rychlost progrese onemocnění. Cílová hodnota NOT by měla být přehodnocována v pravidelných intervalech a dále vždy při progresi onemocnění nebo vzniku nových očních či systémových komorbidit.

Stanovení cílové hladiny nitroočního tlaku v terapii glaukomu
Obr. 1. Stanovení cílové hladiny nitroočního tlaku v terapii glaukomu

 Stáhněte si praktické schéma:

(este)

Zdroj: European Glaucoma Society terminology and guidelines for glaucoma, 5th edition. Br J Ophthalmol 2021; 105 (Suppl. 1): 1–169, doi: 10.1136/bjophthalmol-2021-egsguidelines.



Štítky
Oftalmologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#