#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bukální fentanyl jako optimální volba pro léčbu průlomové bolesti

24. 9. 2018

Průlomová bolest je popisována jako přechodné zhoršení chronické bolesti, navzdory adekvátně nastavené pravidelné analgetické medikaci. Často se objevuje u onkologických pacientů a negativně ovlivňuje jejich kvalitu života. Pro její zvládnutí jsou optimální opioidy s rychlým nástupem účinku, jako jsou bukální tablety fentanylu.

Cíle studie

Japonská studie publikovaná v Japanese Journal of Clinical Oncology sledovala účinnost a bezpečnost bukálních tablet fentanylu a jejich použití v kombinaci s pravidelně užívanými opioidy, zejména s ohledem na úpravy dávek tak, aby přesně reflektovaly jejich podávání v klinické praxi. Cílem bylo detailně vyhodnotit tato léčiva v indikaci průlomové bolesti a posoudit vliv úpravy dávek na její management.

Metodika a průběh

Jednalo se o 12týdenní otevřenou multicentrickou studii. Zahrnuti byli onkologičtí pacienti starší 20 let, kteří trpěli trvalou bolestí léčenou pravidelnými dávkami opioidů a průlomovou bolestí léčenou bukálním fentanylem. Protokol studie přesně definoval podmínky pro úpravu dávek chronické i záchranné léčby bolesti. Mezi proměnné související s účinností patřily intenzita bolesti, úleva od bolesti, celkové hodnocení účinku léku a celkový dojem z léčby; hodnoceny byly při každém podání bukálního fentanylu. Bezpečnost byla posuzována zejména prostřednictvím nežádoucích příhod.

Výsledná zjištění

Všechny proměnné související s účinností ukázaly trvalý analgetický efekt. Téměř polovina pacientů zůstala na stejné dávce, většina podání bukálního fentanylu nevyžadovala další záchrannou medikaci. Navýšení dávek, jak chronické, tak záchranné analgetické terapie vesměs zmírnilo intenzitu i frekvenci průlomové bolesti. Dávky pravidelně užívaných opioidů a bukálního fentanylu nebyly provázány. Nežádoucí příhody spojené s léčbou byly typické pro opioidy a během času jich nepřibývalo.

Závěr

Bukální tablety fentanylu stabilně a bezpečně zvládají průlomovou bolest u onkologických pacientů. Dávku lze nezávisle upravovat podle detailního ohodnocení stavu jednotlivých pacientů. Kombinace bukálního fentanylu s chronickými opioidy v optimálních dávkách je důležitým faktorem paliativní péče o onkologické pacienty s průlomovou bolestí.

(mir)

Zdroj: Takigawa C., Goto F., Tanda S. et al. Breakthrough pain management using fentanyl buccal tablet (FBT) in combination with around-the-clock (ATC) opioids based on the efficacy and safety of FBT, and its relationship with ATC opioids: results from an open-label, multi-center study in Japanese cancer patients with detailed evaluation. Jpn J Clin Oncol 2015; 45 (1): 67−74, doi: 10.1093/jjco/hyu167.



Štítky
Onkologie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#