#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jaký tvar a velikost tablet preferují naši pacienti?

14. 3. 2022

Velikost a tvar tablet mohou ovlivnit compliance pacientů k léčbě. Následující článek přináší přehled závěrů ze dvou zahraničních studií zaměřených na ovlivnění obtížnosti polykání a uchopení tablet v závislosti na jejich tvaru a velikosti.

Na velikosti a tvaru tablet záleží

Tablety a kapsle patří mezi nejčastěji užívané formy léčivých přípravků. Velké tablety se obtížněji polykají, což může způsobit horší compliance pacientů k léčbě. Proto je velmi důležité rozumět jejich preferencím ohledně velikosti a tvaru tablet. Problematikou se zabývaly některé dříve provedené studie. Jedna retrospektivní studie například ukázala, že pacienti považují tabletu za příliš velkou, pokud je součet její hlavní osy, vedlejší osy a tloušťky 21 mm. 

Uchopení a polknutí v závislosti na velikosti

K ověření výsledků zmíněné studie a získání nových poznatků byla v Japonsku provedena studie zaměřená na hodnocení preferencí pacientů týkajících se velikosti tablet ve všech 3 rozměrech. Pomocí 3D tisku bylo z kyseliny polymléčné vyrobeno celkem 18 různých vzorků tablet cylindrického, podlouhlého či oválného tvaru, které měly různou velikost. Studie se zúčastnilo 40 pacientů − návštěvníků lékárny, kteří dotykem a pozorováním hodnotili obtížnost uchopení tablety a obtížnost jejího spolknutí. Své závěry poté vyplnili do dotazníku. K vyhodnocení obou sledovaných veličin byla použita vizuální analogová škála (VAS; čím nižší hodnota, tím snadnější uchopení nebo spolknutí a naopak) a vztah skóre VAS k hlavní ose tablety, její tloušťce, k součtu hlavní a vedlejší osy (I2) a součtu hlavních osy, vedlejší osy a tloušťky (I3). 

Co se týká hodnocení obtížnosti uchopení tablet, malé vzorky vykázaly obecně vyšší skóre VAS než vzorky velké. Pro pacienty bylo náročné uchopit zejména vzorky o tloušťce 2 mm a méně. Rozměr hlavní osy neměl signifikantní význam. Podle získaných dat uváděly ženy nižší skóre VAS pro obtížnost uchopení vzorku ve srovnání s mužskými účastníky. Horší hodnocení získaly vzorky ve tvaru kapsle.

Při hodnocení obtížnosti polykání tablet dosáhly velké vzorky vyššího skóre VAS než vzorky malé. Na hodnocení obtížnosti polykání neměl vliv rozměr hlavní osy. Jako obtížné ke spolknutí pacienti hodnotili především tablety o tloušťce ≥ 6 mm. Nemocní užívající více léků vykazovali vyšší skóre VAS při hodnocení obtížnosti polykání, ve srovnání s těmi, kteří užívali méně léků. 

Hodnota I3 > 20–22 mm byla obecně spojena s negativním hodnocením účastníků. Na výsledky neměly zásadní vliv věk, onemocnění ani problémy s ingescí.

Obtížnost polykání v závislosti na tvaru 

Kontrolovaná randomizovaná studie se zkříženým designem byla zaměřená na zjištění obtížnosti polykání srovnatelně velkých tablet různého tvaru, z nichž většina byla vyrobena z isomaltu prostřednictvím 3D tisku.

V zaslepené studii bylo testováno 6 vzorků tablet vytištěných na 3D a 2 lisované vzorky. 12 účastníků vyplnilo dotazník, v němž hodnotili obtížnost polykání, pocit cizího tělesa v okamžiku polykání, přetrvávající pocit cizího tělesa po polknutí a bolest po polknutí. Dále bylo zaznamenáno množství vypité vody po podání. Nejlepších výsledků dosáhly 3D tištěné a lisované podlouhlé tablety, následovaly 3D tištěné a lisované kulaté tablety, poté tablety ve tvaru ragbyového míče a ve tvaru koule. Nejhorší výsledky vykázaly tablety pyramidového tvaru těsně následované tabletami ve tvaru kuboktaedru. 

Závěrečné shrnutí

Podle výsledných zjištění můžeme říci, že tablety a kapsle o tloušťce 6 mm a více se obtížněji polykají, zatímco tablety o tloušťce ≤ 2 mm je obtížnější uchopit. Rozměr hlavní osy tablety neměl na hodnocení zásadní vliv. 3D tisk umožňuje výrobu tablet velmi rozmanitých tvarů, ale ukazuje se, že je třeba ověřit, zda se pacientům dobře polykají. Ne každý tvar tablety je snadné spolknout, zejména pokud není dostatečně zaoblený.

(vef)

Zdroje:

  1. Kabeya K., Satoh H., Hori S. et al. Experimental study on patient preferences regarding the shape and size of medical tablets and capsules using three-dimensionally printed plastic model formulations. Patient Prefer Adherence 2021; 15: 863–870, doi: 10.2147/PPA.S306582.
  2. Bogdahn M., Torner J., Krause J. Influence of the geometry of 3D printed solid oral dosage forms on their swallowability. Eur J Pharm Biopharm 2021 Oct; 167: 65−72, doi: 10.1016/j.ejpb.2021.07.009.


Štítky
Diabetologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#