#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fyzická aktivita u mladých mužů s hemofilií A

6. 10. 2023

Co může ovlivňovat zařazení fyzické aktivity do životního stylu u jedinců s hemofilií? Na to se soustředila norská studie publikovaná v časopisu Haemophilia.

Úvod

Pravidelná fyzická aktivita u hemofilie A přináší dle dostupných důkazů řadu benefitů. Nicméně je známo, že fyzická aktivita je velmi komplexní a ovlivňují ji individuální, sociální a jiné faktory. Je tedy poměrně těžké spolehlivě říci, zda jsou daní jedinci fyzicky aktivní, či ne. V rámci objektivizace míry fyzické aktivity je možno použít různé nástroje, například náramky sledující pohybovou aktivitu.

Hodnocená populace pacientů

Cílem norské observační studie bylo posoudit korelaci demografických parametrů a faktorů spojených s hemofilií s objektivně hodnocenou fyzickou aktivitou u mladých mužů s hemofilií A (čas v minutách strávený lehkou, středně intenzivní či intenzivní fyzickou aktivitou, celkový čas fyzické aktivity za den, míra fyzické aktivity za týden vzhledem k doporučením WHO).

Využita byla data ze studie HemFitbit zahrnující mladé muže ve věku 13−30 let se středně těžkou až těžkou hemofilií A na kontinuální profylaxi, kteří využívali technologii Fitbit monitorující fyzickou aktivitu. Do analýzy bylo zahrnuto 40 osob, jejichž průměrný věk činil 19,5 roku.

Výsledky

Roční míra krvácení se blížila 0 a kloubní skóre bylo u většiny účastníků nízké. Zjištěn byl nárůst času stráveného lehkou fyzickou aktivitou s věkem, a to o 4 minuty/den za každý rok.

Hodnocena byla také fyzická aktivita podle kloubního zdraví stanoveného s využitím ultrazvuku a skóre HEAD-US (Haemophilia Early Arthropathy Detection with Ultrasound). Zde bylo zjištěno, že účastníci s hodnotou skóre HEAD-US ≥ 1 vykonávají v průměru o 14 minut/den méně středně intenzivní a o 8 minut/den méně velmi intenzivní fyzické aktivity ve srovnání s jedinci, kteří mají klouby bez ultrasonograficky zjištěného postižení (skóre HEAD-US 0).

Doporučení WHO pro fyzickou aktivitu při hemofilii splňovali všichni zařazení dospělí muži. Porovnání bylo tedy provedeno pouze u dospívajících. Ti, kteří splnili doporučení stran fyzické aktivity dle WHO, měli o něco lepší stav kloubů (z hlediska výskytu krvácení a kloubního skóre) než dospívající, kteří tyto limity nenaplnili. Jinak se charakteristiky adolescentů splňujících a nesplňujících kritéria WHO významně nelišily.

Závěr

U mladých jedinců s hemofilií A na profylaxi se fyzická aktivita mírné intenzity zvyšuje společně s věkem. Závěry této analýzy také ukazují, že přítomnost mírné artropatie nemá vliv na lehkou fyzickou aktivitu, ale může ovlivnit fyzickou aktivitu střední a vyšší intenzity. Časné zahájení účinné profylaxe tedy může být velmi důležitým faktorem ovlivňujícím budoucí fyzickou aktivitu osob s hemofilií.

(eza)

Zdroj: Matlary R. E. D., Grydeland M., Glosli H. et al. Factors associated with physical activity in young people with haemophilia A on prophylaxis. Haemophilia 2023 May; 29 (3): 900−909, doi: 10.1111/hae.14776.



Štítky
Fyzioterapie Hematologie a transfuzní lékařství Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#