#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Terapie atopické dermatitidy s impetiginizací – kazuistika

9. 12. 2019

U pacientů s atopickou dermatitidou často dochází k impetiginizacím či sekundárním infekcím. Tyto komplikace si někdy žádají cílenou protizánětlivou léčbu. Následující kazuistika přibližuje případ 8leté dívky, u které došlo k exacerbaci atopické dermatitidy s impetiginizací.

Popis obtíží a klinický nález

Osmiletá pacientka se dostavila do dětské kožní ambulance kvůli výsevu svědivých ložisek s erodovaným povrchem. Obtíže propukly během pobytu u moře a zhoršovaly se při koupání. Jediným opatřením byla aplikace dezinfekčních přípravků na postižená místa.

Při vstupním vyšetření byly zjištěny splývající erodované papuly s erytematózním lemem na šíji a podobné ložisko menšího rozsahu ve kštici. Na pravém předloktí bylo patrné oválné zarudlé lehce infiltrované ložisko s drobnými erozemi. Dermatolog stanovil diagnózu akutní exacerbace atopické dermatitidy s impetiginizací.

Obr. 1  Svědivá ložiska na šíji – stav před léčbou

Svědivá ložiska na šíji

Osobní a rodinná anamnéza

Dívka od 3 let věku trpí atopickou dermatitidou, k exacerbacím dochází opakovaně v záhybech končetin. Ve 4 letech došlo k výsevu molusek, po kterém následovala půlroční podpůrná imunomodulační léčba. Po 6. roce věku projevy atopické dermatitidy ustoupily a u dívky byla pozorována pouze suchá kůže. Pacientka trpí astmatem a má potvrzenou alergii na trávy a roztoče. Dlouhodobě užívá levocetirizin (Xyzal), montelukast (Singulair) a flutikason-propionát (Flixotide). V rodinné anamnéze se vyskytuje atopický ekzém (bratr) a alergická rýma (matka).

Terapie

Pacientce byla předepsána lokální léčba krémem s hydrokortison-acetátem a kyselinou fusidovou (Fucidin H krém), který se aplikoval na postižená místa 2× denně po dobu 3 dnů a následně několik dní na noc. Ložiska po této léčbě vybledla, na šíji a ve kštici došlo k odloučení většiny krust. Eroze na předloktí vymizely a zůstala pouze světle růžová makula. Pro úplné zhojení bylo doporučeno používat emoliencia (Lipobase crm) 1−2× denně, v případě potřeby výjimečně Fucidin H krém v režimu ústupové léčby (3× týdně na noc po dobu 1 týdne a dále 2× týdně po dobu 2−3 týdnů do úplného zhojení).

Obr. 2  Vybledlá ložiska na šíji – stav po 5 dnech léčby

Vybledlá ložiska na šíji – stav po 5 dnech léčby

Závěr

Kazuistika dokládá význam včasné a správně zvolené léčby exacerbace atopické dermatitidy s impetiginizací, při níž se dobře uplatňuje krém s fixní kombinací lokálního kortikosteroidu a antibiotika. Úplné zhojení svědivých ložisek podpoří pravidelná aplikace emoliencií, případně kortikosteroidu s antibiotikem v režimu ústupové léčby.

(pak)

Zdroj: Čadová J. Kazuistika 4. In: Tomanová D., Benáková N. Atopická dermatitida. Medicínské vzdělávání, 2018.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#