#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pacient s anamnézou užívání DOAC na neurologické JIP s CMP – kazuistika

1. 2. 2023

Jak přistupovat k pacientům s cévní mozkovou příhodou užívajícím přímá perorální antikoagulancia (DOACs) a správně vyhodnotit situaci? Kdy dle guidelines podat dostupné antidotum? Tuto čím dál častější situaci ilustruje následující kazuistika z Krajské nemocnice Liberec.

Klinický obraz

Muž, ročník 1954, dne 24. 7. 2022 od dopoledne (kolem 10. hodiny) pozoruje poruchu řeči a slabost levostranných končetin, ve 14.11 se dostává na urgentní příjem komplexního cerebrovaskulárního centra (KCC) v Krajské nemocnici Liberec (KNL). Na urgentním příjmu je sloužícím neurologem konstatována levostranná lehká hemiparéza, dysartrie, centrální paréza nervus facialis vlevo (n. VII sin), neglect syndrom. Je stanoveno skóre NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) 7. Vstupní TK 125/89 mmHg.

Anamnéza

Pacient se léčí s paroxysmální fibrilací síní (FiS), přechodně na medikaci warfarinem, ten v roce 2017 pro krvácivé komplikace zaměněn za dabigatran ze skupiny DOACs v plné dávce 2× 150 mg. Dále v anamnéze diabetes mellitus (DM) 2. typu, hyperlipidémie a sekundární epilepsie při ložiskovém postižení centrální nervové soustavy (CNS). Vzhledem k tomu, že pacient nemá fatickou poruchu, sám udává, že ranní léky užil všechny.

Diagnostika

Po základním laboratorním vyšetření (stanovení KO, koagulace a základní biochemie) je pacient transportován na zobrazovací vyšetření mozku. Provedeno nativní CT s normálním nálezem. CT angiografie (CTAg) mozkových cév bez jasných stenóz či uzávěrů.

Průběh léčby

#110

Ve 14.30 je dokončena aplikace idarucizumabu, cca po 5 minutách proveden kontrolní odběr koagulace a zahájena IVT 80 mg lyofilizátu, bolus podán ve 14.37 na jednotce intenzivní péče. Následně přichází vstupní hladina dabigatranu z laboratoře (118 ng/ml), kontrolní hladina po podání idarucizumabu je 0 ng/ml.

Dimise

Druhý den pobytu v KNL: NIHSS 2 – dysartrie, lehká asymetrie koutků ad sin. Kontrolní CT bez nálezu čerstvé patologie, skóre dle modifikované Rankinovy škály (mRS) 1.

Pacient dimitován 25. 7. 2022 s minimálním deficitem.

   

MUDr. Zuzana Eichlová
vedoucí lékařka JIP Neurocentra Krajské nemocnice Liberec



Štítky
Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#