#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinické zkušenosti s reverzí dabigatranu idarucizumabem

9. 12. 2021

Idarucizumab je účinné specifické antidotum dabigatranu, které velice rychle ruší jeho koagulační účinky v případě závažných krvácivých stavů nebo neodkladného chirurgického zákroku. Dánská retrospektivní studie zkoumala klinické zkušenosti s užitím idaricuzumabu pro blokování dabigatranu a související klinické výsledky.

Úprava koagulačních poměrů idarucizumabem 

Idarucizumab je humanizovaná monoklonální protilátka s rychlým a selektivním působením blokující účinky dabigatranu, na který se váže s velmi vysokou afinitou. Toto specifické antidotum dabigatranu působí v řádu minut, a to bez ovlivnění koagulační kaskády. Idarucizumab je indikovaný v klinických případech, kdy je žádoucí rychlé a účinné rušení antikoagulačního účinku dabigatranu pro zabránění závažným krvácivým projevům například v případě urgentní chirurgické intervence. 

Hodnocená data

Autoři retrospektivní studie prozkoumali elektronické záznamy pacientů související s užitím daných léků v regionu středního Dánska (populace cca 1,3 milionu obyvatel), a to od uvedení na trh v prosinci 2015 do 31. prosince 2019. V záznamech byly identifikovaní uživatelé dabigatranu s podaným idarucizumabem. Indikace léčby zahrnovaly nutnost provedení akutního chirurgického zákroku či trombolýzy, velká krvácení a případy intoxikace dabigatranem. 

Získaná data byla rozdělená podle indikace léčby idarucizumabem. Nežádoucí příhody hodné zájmu výzkumníků byly definovány jako krvácení, trombóza nebo smrt během 30 dní po infuzi.  

Výsledná zjištění

Analyzovány byly záznamy celkem 46 uživatelů dabigatranu, kteří až na jednoho (indikace žilní tromboembolie) užívali tento lék pro fibrilaci síní. Medián věku dosahoval 76 let, přičemž většinu pacientů tvořili muži (74 %). Medián BMI činil 24,4 a nejčastějšími přidruženými onemocněními byly hypertenze (41 %), diabetes (17 %), ischemická choroba srdeční (15 %) a chlopenní onemocnění srdce (15 %).  

Indikací pro nasazení idarucizumabu byla nutnost akutní operace u 48 % pacientů (n = 22), závažné krvácení u 43 % (n = 20), intoxikace dabigatranem u 7 % (n = 3) a trombolýza u akutního iktu u 2 % (n = 1). Intoxikace byla u všech 3 pacientů způsobená renální nedostatečností. Pacienti byli připravovaní na různé chirurgické zákroky, medián času od určení nutnosti chirurgické intervence po její začátek činil 5,1 hodiny, medián času od podání infuze po zahájení operace 2,4 hodiny.  

Co se týká krvácení, nebyly hlášené případy nadměrného krvácení během chirurgických zákroků u pacientů, u kterých došlo k reverzi dabigatranu těsně před operací. U pacientů se závažným krvácením dosáhli všichni kromě jednoho účinné hemostázy. Tento pacient však měl komplikovanou anamnézu s velkým kožním krvácením a oběhovou nestabilitou s potřebou srdeční pumpy. U 13 % (n = 6) pacientů, kterým byl podán idarucizumab, se objevilo krvácení do 30 dní po jeho podání. U žádného z pacientů nebyly pozorované tromboembolické komplikace. Po 30 dnech sledování žilo 83 % (n = 38) pacientů, z nichž 92 % (n = 35) znovu zahájilo antikoagulační léčbu. 

Závěr 

Tato retrospektivní studie analyzovala klinické zkušenosti s reverzí dabigatranu specifickým antidotem idarucizumabem získané během více než 4 let v Dánsku. Účinnost idarucizumabu v klinické praxi byla prokázaná, provedené operace proběhly bez nadměrného krvácení, těžká krvácení byla účinně zastavena. Skutečnost, že u žádného z pacientů nedošlo v průběhu 30 dní od podání k tromboembolickým komplikacím, demonstrovala velmi dobrý bezpečnostní profil idarucizumabu. 

(lexi) 

Zdroje: 
1. Haastrup S. B., Hellfritzsch M., Nybo M. et al. Real-world experience with reversal of dabigatran by idarucizumab. Thromb Res 2021; 197: 179−184, doi: 10.1016/j.thromres.2020.11.010.
2. SPC Pradaxa. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/pradaxa-epar-product-information_cs.pdf
3. SPC Praxbind. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/praxbind-epar-product-information_cs.pdf



Štítky
Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#